X

Розповідаємо, як отримати водійське посвідчення в Україні у 2022 році

Водійське посвідчення — це документ, який надає власнику право на керування транспортним засобом. Отримати його в Україні можуть особи, які пройшли медичний огляд та закінчили школу для підготовки водіїв. Що стосується віку, то з 16 років громадяни України можуть керувати мопедами та мотоциклами (категорії А та А1), з 18 років — легковими та вантажними автомобілями (категорії В, С, С1), а з 21 року — автобусами, тролейбусами та трамваями.

Процес отримання водійського посвідчення

До процедури отримання водійських прав потрібно відноситись серйозно. Інакше цей період затягнеться на тижні і місяці. Процес отримання посвідчення водія — це не лотерея, як казино України, наприклад, а важливо справа, до якої потрібно підходити дуже серйозно.

Алгоритм отримання посвідчення водія в Україні складається з декількох кроків:

  1. Вибір автошколи.
  2. Проходження навчання.
  3. Складання іспитів.
  4. Одержання документа.

Перш за все потрібно визначитись категоріями, що цікавлять, і знайти автошколу. Найчастіше навчання проходить на керування транспортними засобами категорії B – легкові авто до 3,5 т. Для правильного вибору автошколи на сайті СЦ МВС запустили спеціальну інтерактивну карту з усіма акредитованими автошколами України.

Для вступу в автошколу необхідні такі документи: паспорт громадянина України, медична довідка (форма 083/о) та  одна кольорова фотокартка (розмір 3.5х4,5). 

Тривалість навчання залежить від обраної категорії. Наприклад, для отримання категорії B необхідно відвідати 100 уроків (академічна година триває 45 хвилин) теорії та 40 годин практики. Найдовше триває навчання на керування вантажними авто.

Після закінчення навчання необхідно здати теоретичний та практичний іспити. Спочатку здається тест на теоретичні знання ПДР, після чого проходить практична частина. До тестів з теорії керування можна підготуватися за допомогою онлайн-тренажера на офіційному сайті МВС. Для підготовки до практики є перелік маршрутів, на яких проходить складання випробувань, вони також доступні на офіційному ресурсі. З 2020 року практичні іспити також відбуваються на території центрів МВС.

Отримання документу в МВС

Учню, який успішно склав іспит, вручається посвідчення. Щоб його отримати необхідно мати такі документи:

  • паспорт громадянина України;
  • сертифікат про закінчення курсів для водіїв;
  • 1 фото (3,5х4,5).

При першому оформленні воно дійсне 2 роки, протягом яких діє обмеження на перевищення швидкості понад 70 км/год. Через 2 роки це посвідчення можна замінити на постійне, без складання іспитів. Повторне складання (теорія + практика) призначається лише у разі наявності більше трьох порушень правил ПДР за два роки.