X

Розшифровка значків на приладовій панелі

Многие автомобили «общаются» с водителем посредством лампочек и пиктограмм. При этом даже критически важная информация бывает зашифрована в непонятном графическом символе. Поэтому так важна расшифровка значков на приборной панели

Зрозуміло, що запам’ятовувати назубок значення всіх інформаційних значків на приладовій панелі не обов’язково. Тим паче, що одразу все їх різноманіття на одній моделі не зустрічається. Також крім загальноприйнятих символів, деякі автовиробники мають свої фірмові інформаційні значки, і розшифрувати деякі з них можна тільки за допомогою сервісного центру або заводського мануала.

Проте важливо знати, що значки приладової панелі мають якісь загальні принципи розшифровки, щоб у будь-якому разі зрозуміти значення раніше незнайомого індикатора, що засвітився.

Отже, за допомогою підсвічених символів автомобіль інформує водія про стан найвідповідальніших систем. Відповідно до важливості подій, що відбулися, всі згадані вище значки автомобіля можна умовно розділити за кольором: червоні, помаранчеві, зелені.

Червоні лампочки приладової панелі майже завжди аварійні, це сигнал тривоги і повідомлення про серйозну несправність. Нерідко червона лампочка означає заборону на певні дії: роботу двигуна, продовження руху, використання якоїсь системи тощо. Водій повинен або зупинитися, або усунути причину появи тривожного сигналу – наприклад, змусити пасажира пристебнутися, зачинити двері тощо.

Помаранчеві значки на панелі – це попереджувальні сигнали, найчастіше вони означають  сервісні повідомлення. Це нагадування, рекомендації, інформація про проблеми в другорядних системах, відмова допоміжного датчика тощо. Найчастіше помаранчевий сигнал – це не заборона, а заклик звернути на щось увагу. Наприклад, на низький рівень рідини омивача або перегорілу лампочку. Утім, найчастіше продовжувати експлуатацію машини після того, як засвітився жовтий індикатор також не можна. Але якщо все-таки це зробити, аварійних наслідків не настане. Справедливості заради скажемо, що деяка частина сервісних значків має не помаранчевий і не жовтий колір, а наприклад, зустрічається нейтральний білий.

Зелені індикатори завжди повідомляють про позитивні явища: якась система активована, якийсь прилад включений або перебуває в стані очікування. Варто відзначити, що насправді далеко не всі значки в “інформаційній” групі мають зелений колір – є тут і помаранчеві, і червоні, і навіть сині.

Відзначимо, що для деяких водіїв розшифровка позначення значків на панелі приладів вже не потрібна – чимало сучасних автомобілів мають цілком досконалий борткомп’ютер. Він повідомляє про проблеми не лампочками з символами, а словами однією зі зрозумілих мов. Але і тут можливі нюанси: і на інформаційному екрані може засвітитися не текстове повідомлення, а якийсь умовний символ. Та й автомобілів колишніх поколінь на вулицях і в автосалонах все ще предостатньо.

Читайте також:
Що робити якщо засвітилась лампочка АБС на панелі приладів

Варто також сказати, що позначення значків на панелі приладів краще знати заздалегідь, причому все, що є на вашій моделі. Помічником у цьому виступить інструкція з експлуатації. А якщо такого у вас немає, підкажемо, що кожного разу після включення запалювання автомобіль на кілька секунд вмикає всі лампочки приладової панелі, щоб водій міг переконатися в їхній справності. Ось тоді і можна відзначити, які значки приладової панелі у вас є, і потім вивчити їх розшифровку.