X

Анонсована реформа міжнародних автобусних перевезень

Полная цифровизация на всех этапах сервисов и услуг

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури презентувало нове бачення організації та та функціонування системи міжнародних автобусних перевезень. Основна ідея реформи, що готується — створення сприятливих умов для роботи легального бізнесу та пасажирів.

Наразі 25% міжнародних перевезень виконують нелегали. Окрім потенційної загрози безпеці пасажирів, це ще й близько 500 млн грн, які не надійшли до державного бюджету щороку.

Першим кроком реформи стане зміна нормативно-правової бази та цифровізація сервісів та послуг. Зокрема, створено єдиний онлайн-портал для пасажирів та перевізників, на якому зібрано інформацію про маршрути та перевізників. Там можна придбати квиток, вибравши найбільш оптимальний варіант.

Також заплановано запуск електронної черги для автобусів. Кожен регулярний автобус матиме чіткий час перетину кордону відповідно до графіка руху. Вся дозвільна документація перевірятиметься системою автоматично. Слотування для автобусів вже доступне на трьох пунктах пропуску: «Ягодин – Дорогуськ», «Мамалига – Крива» та «Могилів-Подільський – Отач».

Читайте також:
На кордоні з Польщею протестувальники розбили автомобілі для ЗСУ (відео)

Також реформа передбачає впровадження процедури відкриття/продовження дозволів на міжнародні маршрути через онлайн-кабінет перевізника. Відповідний проєкт наказу Мінінфраструктури опублікувало на своєму офіційному сайті 12 березня для громадського обговорення. Зауваження та пропозиції приймаються протягом місяця з дня публікації.