X

Renault випустить одразу два спортивні автомобілі

К 2026 году в линейке Alpine появятся два электрических спорткара, сравнимых с Lotus Eletre и Type 133

Французький бренд Alpine, що належить Renault Group, націлився на масову експансію за межі Європи, в першу чергу в Північну Америку та Китай. Завойовувати нові ринки виробник спорткарів планує із новою електричною лінійкою. Як повідомлялося раніше, повністю електричним Alpine стане до 2026 року. До цього моменту «зелена» лінійка бренду складатиметься зі спортивного купе A110 нового покоління, «гарячого» хетчбека на базі Renault 5 та спортивного кросовера.

Пізніше обіцяні електромобілі у сегментах D та E, тобто великого та середнього класу. Саме вони матимуть вирішальне значення для перетворення Alpine на значущого гравця на нових ринках за межами Європи.

Очікується, що до 2030 року на нові ринки припаде половина зростання Alpine, але жодні конкретні цілі з виробництва або виручки офіційно не називаються. За оцінками компанії, до 2030 року близько 15% її продажів здійснюватиметься за межами Європи.

Як розповів у інтерв’ю виданню Autocar генеральний директор Renault Group Лука де Мео, наразі завод Alpine у Дьєппі, на півночі Франції, «повністю вичерпав» свої можливості для виробництва сучасного бензинового A110. Майданчик буде модернізовано для майбутнього електричного кросовера GT X-Over, запуск якого заплановано на 2025 рік. Не виключено, що на ньому збиратимуть й обіцяні моделі D- та E-сегментів.

Обидві моделі побудують на новій версії архітектури CMF-EV Renault Group, дебютувавшій на Renault Megane E-Tech та Nissan Ariya. Для електромобілів Alpine її, швидше за все, доопрацюють з урахуванням продуктивністі та динамічних характеристик. Офіційної технічної інформації про майбутні спортивні електромобілі наразі немає. Імовірно, обидва отримають новий електродвигун потужністю 268 к.с. Потенційним конкурентом електромобіля Alpine D-сегменту називають майбутній спортивний седан Lotus Type 133, а E-сегменту — електричний кросовер Lotus Eletre.

Читайте також:
Renault та Geely створять спільне підприємство

Як і Lotus, Alpine прагне підкреслити, що її «гоночний родовід» продовжуватиме відігравати роль у розробці продуктів, незалежно від сегменту ринку. Обидві компанії працюють над електричними наступниками своїх флагманських двомісних спортивних автомобілів та компактних спортивних кросоверів. Відомо, що Lotus та Alpine спільно розробляють ключові елементами шасі. Результатом цієї співпраці може стати спорідненість Lotus Type 136 та Alpine A110 EV. Не виключено, що автомобілі розділять акумулятори, двигуни та інші конструктивні елементи.