X

40 років тріумфу SKODA 130 RS на ралі Монте-Карло

SKODA отмечает 40-летие триумфа на перевале Коль де Турини: в январе 1977 года Вацлав Блахна и Любислав Хлявка на SKODA 130 RS выиграли ралли Монте-Карло в категории автомобилей с двигателями объемом до 1300 см3.

У 1912 році князь Олександр Коловрат-Краківський узяв участь у ралі Монте-Карло за кермом автомобіля Laurin & Klement з відкидним верхом. У 1936 році екіпаж Пол/Хаусман на родстері SKODA Popular посів у цій гонці друге місце в класі автомобілів з двигуном об’ємом до 1500 см3. Крім чеських пілотів нагороди за кермом автомобілів SKODA завойовували гонщики з Фінляндії, Норвегії та Німеччини. Так, у 1961 році приватна скандинавська команда взяла участь в ралі Монте-Карло з автомобілем Octavia Sport Touring. Фінський дует Кейнянен/Еклунд здобув впевнену перемогу в класі автомобілів з двигуном об’ємом до 1300 см3, а норвезький екіпаж Гельберг/Мартінсен посів друге місце.

У 1977 році в умовах ще більш жорсткої конкуренції SKODA вдалося повторити цей тріумф. Пілоти заводської команди готувалися до перегонів, проїжджаючи по 500 тренувальних кілометрів за день на кожній машині. 22 січня 1977 року на старт ралі вийшло 198 автомобілів — з них лише 45 змогли перетнути фінішну пряму 28 січня. Гонщик Вацлав Блахна і його штурман Любислав Хлявка здобули перемогу в заліку автомобілів із двигуном об’ємом до 1300 см3, а друге місце посів екіпаж Мілана Западло і Іржі Мотала. В абсолютному заліку ці два екіпажі посіли 13-е і 15-е місця відповідно, випередивши чимало великих і потужних автомобілів. Третій екіпаж заводської команди SKODA, Сватоплук Квайзар і Іржі Котек, зійшов з дистанції через технічні неполадки.

Найбільшим досягненням моделі SKODA 130 RS стало перше місце в заліку виробників в європейському Чемпіонаті з шосейно-кільцевих перегонів ETCC (European Touring Car Championship) 1981 року — при цьому за рік до цього бренд SKODA розташовувався на третьому місці. Успішна ера виступів SKODA 130 RS завершилася в 1983 році, коли офіційна омологація FIA — яку вже продовжували до того часу, — спливла і автомобіль більше не міг брати участі в перегонах.

Модель SKODA 130 RS заклала основу блискучої репутації бренду в автоспорті. Створити ралійний автомобіль в умовах планової економіки Чехословаччини було непросто, але це вкотре демонструє неймовірний професіоналізм і цілеспрямованість інженерів і дизайнерів SKODA того часу, – коментує Андреа Фридлова, директор музею SKODA в Млада-Болеславі.

Модель SKODA 130 RS, що дебютувала на ралі в 1975 році, у 1970-х і 1980-х отримала прізвисько «Східний Porsche». Купе з довжиною кузова близько чотирьох метрів важило лише 720 кілограмів. Його дах, капот і обшивка дверей були зроблені з алюмінієвого сплаву, а крила та кришка двигуна були виготовлені зі склопластику. Каркас безпеки, зварений зі сталевих труб, надійно захищав гонщика і штурмана.

SKODA 130 RS мала задньомоторне компонування. Її чотирициліндровий двигун з повітряним охолодженням і верхнім розташуванням розподільних валів об’ємом 1,3 літра розвивав потужність до 140 к.с. Залежно від передаткових чисел трансмісії, автомобіль міг розвинути максимальну швидкість 220 км/км. До числа інноваційних технічних рішень входили подвійні карбюратори Weber і система мастила з сухим картером. Блок двигуна було відлито з алюмінієвого сплаву.

У 1970-х і 1980-х SKODA 130 RS досягли неймовірних результатів як в ралі, так і у шосейно-кільцевих перегонах. Ці великі досягнення мотивують нас і сьогодні. Нинішня SKODA Fabia R5 продовжує успіхи моделей SKODA Popular, SKODA 130 RS, SKODA Favorit та інших, – коментує Міхал Храбанек, директор підрозділу SKODA Motorsport.

Цього року команда SKODA Motorsport повторила тріумф 40-річної давнини на ралі в Монте-Карло, вписавши ще одну сторінку у свою історію успіху. Вперше опинившись за кермом нової SKODA Fabia R5, Андреас Міккельсен і Андерс Джагер виграли найвідоміші перегони Чемпіонату світу з ралі FIA. Екіпаж Яна Копецьки і Павла Дреслера, що фінішував наступним, оформив ще один переможний «дубль» команди SKODA на ралі Монте-Карло.