X

Автохлам на вагу золота. Залишені машини, що стали найдорожчими

Заброшенные машины частенько напоминают металлолом. Но иногда обнаруженный автохлам представляет собой коллекционные автомобили, цена которых исчисляется в миллионах.

Автоколекціонери влаштовують справжнє полювання за рідкісними екземплярами старовинних машин. За право придбати особливо цінні класичні автомобілі розгорається справжня боротьба на аукціонах. Але часом автомобільні скарби ховаються буквально під носом у залишених гаражах та сараях. «Автоцентр» склав рейтинг найдорожчих машин, знайдених у сараях або навіть закинутих у лісі.

Bugatti Type 57S Atalante 1937 року

Це купе Bugatti Type 57S Atalante 1937 року створено на замовлення засновника клубу британських гонщиків Ерла Хоува. Загалом складено тільки 17 таких машин. Вони більш ексклюзивні, ніж новий Bugatti Chiron 2016 року. Хоув водив 175-сильний спорткар «Бугатті» 18 років, а потім продав його докторові Гарольду Карру. Той недовго користувався автомобілем і поставив його в гараж.

Про машину забули і знайшли тільки після смерті Карра у 2007 році. На аукціоні анонімний колекціонер вирішив купити Bugatti Type 57S Atalante за 3 млн фунтів стерлінгів.

Прототипи Citroen 2 CV 1940 року

Улітку 1940 року Франція капітулювала у Другій світовій війні. Citroen у той час випробовували прототипи знаменитого 2 CV. Щоб новий Сітроен не дістався ворогу, автомобілі розібрали і сховали. А 375-кубові двигуни Citroen просто закопали в землю. Французи перестаралися і після війни самі не змогли знайти машину. Знайшли старовинні Citroen 2 CV лише в 1995 році у залишеному сараї. Наразі прототипи «Сітроен» демонструють у міському музеї.

Ferrari Dino 246 1974 року

Один житель Каліфорнії подарував дружині новий Ferrari Dino 246 1974 року. Але розпочалася економічна криза і йому терміново знадобилися гроші. Американець інсценував викрадення купе «Феррарі», щоб отримати страховку. Італійський спорткар зарили просто у дворі. Чотири роки потому Ferrari знайшли діти, що гралися в пісочниці.

Колекціонер Майк Спінеллі не побоявся купити Ferrari Dino 246 і забезпечив його номерним знаком «DUGUP» («розкопаний»). Нині така «Феррарі» коштує щонайменше півмільйона доларів.

Shelby Cobra Daytona 1964 року

Загалом складено тільки шість купе Shelby Cobra Daytona 1964 року. Обтічні автомобілі створили для боротьби з новими Ferrari. 385-сильний Шелбі Кобра демонстрував чудові характеристики – розвивав 318 км/год і розганявся до сотні за 4 с.

Прототип Cobra Daytona вважався загубленим упродовж 30 років. Однак у 2001 році купе Shelby знайшли в Каліфорнії. Автомобіль досі не відреставровано. Оціночна вартість Shelby Cobra Daytona 1964 року – не менше 4 млн доларів.

Колекція Бейлона

Директор французької транспортної компанії Роже Бейллон зібрав близько сотні ексклюзивних автомобілів. У його гаражі були нові Ferrari, Porsche і Bugatti. Але після смерті Бейлона про колекцію забули. Знайшли спорткари тільки у 2014 році на залишеному складі. Перлини колекції – спортивний Ferrari 250 GT SWB California Spider і купе Maserati A6G 1955 року. Ціна кабріолета «Феррарі» на аукціоні становила 18,5 млн доларів.

Поза всяких сумнівів у майбутньому нас очікують нові залишені машини і справжній автоклад, який буде продано на аукціонах за ціною золота. Наприклад, досі невідома доля одного з купе Bugatti Type 57 SC Atlantic 1938 року, а ціна цього ретромобіля – близько 40 млн доларів!