X

Автомобільній марці Buick виповнилося 120 років

Цього дня, 19 травня рівно 120 років тому, талановитий винахідник Девід Данбар Б’юїк заснував у США автомобілебудівне підприємство Buick Motor Сar Company. Надалі фірма стала одним з найбільших автовиробників. А ім’я Б’юїка увічнили у знаменитому «Залі автомобільної слави» у Детройті.

Девід Бьюїк народився 1854 року в Шотландії, в сім’ї столяра. Вже у зрілі роки у пошуку кращої долі перебрався жити у США. Там, працюючи у водопровідній компанії, він знайшов спосіб високотемпературного з’єднання чавуну та кераміки. За цією технологією фірма почала випускати емальовані ванни, які викликали величезний попит. Це принесло винахіднику і популярність, і статки.

Самий перший автомобіль розробки Девіда Данбара Б’юїка (1901 р.)

В 1899 році Бьюїк заснував компанію з виробництва морських і сільськогосподарських двигунів внутрішнього згоряння – Buick Auto-Vim and Power Company, а незабаром захопився автомобілями. Найперший він виготовив у 1900 – 1901 роках і продав його за 300 доларів своєму знайомому. А 1903 року, заручившись підтримкою братів Бріско, теж піонерів автомомобілебудування, заснував у місті Флінт, штат Мічиган фірму Buick Motor Сar Company.

Перший серійний автомобіль Buick – Model B (1904 р). За кермом – головний інженер фірми, Уолтер Марр (на фото ліворуч). Рядом з ним – син засновника компанії, Том Б’юїк

Однак випуск серійних машин вдалося налагодити лише влітку 1904 року. При цьому обсяг продажів виявився невеликим – за перший рік тільки 37 машин. І контрольний пакет акцій фірми довелося продати Вільяму Дюранту – молодому енергійному бізнесменові, який згодом започаткував компанію General Motors. Фірма Buick перейшла під його керування вже 1 листопада 1904 року.

Buick Model C (1905 р.)

Сам же Бьюїк залишився працювати в компанії. Номінально він вважався членом Ради директорів, але навіть не ходив на її засідання, зосередивши всі зусилля на нових розробках. Однак Дюрант наполягав на виробництві лише конструкцій, які вже пройшли випробування часом. Конфлікт посилювався, і в 1906 Бьюїк пішов з фірми «імені себе» і зайнявся зовсім іншим бізнесом.

А ось компанія Buick під керуванням Дюранта стала швидко та успішно розвиватися. Вже 1908 року було реалізовано 8 800 автомобілів – удвічі більше, ніж попереднього року. А 1919 року фірма вийшла за обсягами продажів на четверте місце у США.

Buick Model 10 (1908 р.)