X

Автомобільні шедеври від народного майстра з Олександрії (відео)

В Александрии, Кировоградской обл. живет мастер по художественной обработке дерева Дмитрий Кудря, который недавно освоил новое направление – изготовление старинных автомобилей

Старовинними автомобілями Дмитро Кудря зайнявся порівняно недавно. Майстер із художньої обробки дерева, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, сьогодні він керує студією художньої різьби в Центрі дитячої та юнацької творчості в Олександрії, Кіровоградської обл.

Читайте також:
Железнодорожный состав из спичек – новый Рекорд Украины

Дмитро Кудря навчає молоде покоління тому, що сам перейняв від батька. Вже понад 30 років він виготовляє з дерева різні фігурки – іграшкові конячки, півники, млини і багато іншого. Свої роботи майстер прикрашає авторськими елементами – символами і знаками (8-променева зірка, хрест богині Лари, яка оберігає від пристріту).

Вирізати з дерева старовинні автомобілі Дмитра Кудрю надихнуло відвідування Данії, куди він нещодавно їздив на запрошення української діаспори. Саме тут він побачив автомобілі минулих років, які і вирішив втілити в дереві. Майстер з Олександрії не робить точні копії тих чи інших марок, а передає дух епохи через різьблення.

 

Для своїх машин він бере різні породи дерева. Наприклад, осі для коліс і фари виготовляє із твердих порід, щоб не поламалися; а от для капота – підійде і липа. Автомобілі мають не лише крутильні колеса, у них ще відчиняються дверцята і кришка багажника.

Дмитро Кудря періодично бере участь зі своїми роботами в різних виставках, і в цьому йому допомагає тісна співпраця з Музеєм Івана Гончара в Києві. Свого часу Дмитро закінчив музичне училище Кіровограда за спеціальністю кларнетист, проте з часом хобі художньої різьби по дереву перемогло професію музиканта. З роботами талановитого майстра детальніше можна ознайомитися на його сторінці в Фейсбуці.

Читайте також:
В Украине открывается уникальный «Музей моделей транспорта»