X

Автопоїзди LeTourneau – найбільші автомобілі у світі

Самыми большими автомобилями в мире являются не седельные тягачи с прицепами и даже не карьерные самосвалы.

В історії були набагато більші транспортні засоби. Найбільші автомобілі у світі досягали 180 м у довжину і були автопоїздами в прямому сенсі цього слова.

У 50-х роках американська компанія LeTourneau отримала замовлення від армії на створення автопоїздів із безліччю причепів. Вони повинні були забезпечити постачання військових у місцях, де немає залізниць.

У LeTourneau вирішили не винаходити велосипед і створили поїзд, якому не потрібні рейки. LeTourneau LCC-1 1954 року складався з вантажівки-локомотива і трьох вагонів. У кожному колесі автопоїзда розмістили по електромотору, а генератором став 600-сильний дизель локомотива. Таким чином було реалізовано ще й повний привід з формулою 16Х16, що забезпечувало підвищену прохідність.

Експериментальний проект почали розвивати, і в 1958 році з’явився TC-497 Overland Train Mark II. Довгий автопоїзд із 14 вагонами розтягнувся на 180 м, хоча за бажання можна було приєднати і більше причепів.

Роль мотор-генераторів виконували чотири газові турбіни загальною потужністю 1170 к.с. Вони давали змогу перевозити 150 тонн вантажу зі швидкістю 32 км/год на відстань до 650 км. Екіпаж локомотива розмістили у величезній кабіні на висоті 9 м від землі.

Автопоїзд передали армії, але потім уряд урізав фінансування проекту. Найбільші автомобілі у світі виявилися нікому не потрібними і залишилися стояти на армійських складах. Пізніше їх перетворили на музейні експонати. LCC-1 демонструють на Алясці, а локомотив TC-497 Overland Train Mark II – в Арізоні.