X

Бренд Mercedes – цікаві факти

Історія відомої марки Mercedes-Benz почалася цього дня, 23 червня 1902 року: компанія Daimler Motoren Gesellschaft подала заявку на реєстрацію назви Mercedes як товарного знаку. А 26 вересня цього ж року даний бренд було затверджено вже в законодавчому порядку.

Ця нова марка виникла не просто так: вона народилася у зв’язку з принципово новим автомобілем фірми, який з’явився в 1900 році. Його творцями були син засновника компанії Готліба Даймлера – Пауль та його найближчий сподвижник – інженер Вельгельм Майбах.

Mercedes 35 PS, 1901

Їхня машина докорінно відрізнялася від тодішніх автомобілів, що сильно нагадували кінну пролітку. Вона була нижчою і довшою, а двигун її не ховався десь унизу чи позаду. Цей куди потужніший 4-циліндровий агрегат в 35 к. с. розташували спереду, під значним капотом. А передні та задні колеса стали одного діаметра і були взуті у пухкі пневматичні шини. Автомобіль розвивав швидкість до 80 км/год.

Ще у квітні 1900 року фірма Daimler Motoren Gesellschaft уклала угоду на постачання своїх новітніх автомобілів із впливовим бізнесменом Емілем Еллінеком. Цікаво, що той, так би мовити за сумісництвом, був ще й австро-угорським консулом у Ніцці. Тому він входив у високі кола, що звичайно ж сприяло в його комерційних справах.

Eміль Еллінек за кермом Mercedes 35HP під час презентаціі у Ніцці (1901 р.)

Крім того, Еллінек був великим любителем автоспорту. І коли у грудні того ж 1900 року він отримав першу машину нової конструкції, то вирішив випробувати її у швидкісних змаганнях. І ще одне: Еллінек вважав, що для комерційного успіху цієї нової марки, особливо за кордоном, бренд Daimler не надто підходить – потрібно було знайти щось екзотичне. І нарешті він вибрав звучне іспанське жіноче ім’я – Мерседес, яке носила його старша дочка.

Mercedes Jellinek im Alter von 15 Jahren.

Саме так він і назвав – поки що для проби – нову машину від Daimler. За однією з версій, до цього вибору він прийшов сам, а за іншою – ідею підказав Пауль Даймлер, який симпатизував тямущій 12-річній дівчинці. Але як би там не було після того, як Еллінек здобув на автомобілі перемоги в цілій низці змагань назва Mercedes стала набувати все більшої популярності. Не випадково Поль Мейан – генеральний секретар Французького автомобільного клубу записав навесні 1901 року у своєму щоденнику: “Ми вступаємо в еру Mercedes”.

Тож ця назва виявилася вдалою. І незабаром усі легкові автомобілі від Daimler Motoren Gesellschaft отримали на радіаторі напис Mercedes в овалі.

Читайте також:
Как разгоралась звезда Мерседеса