X

Дакарівський Nissan Patrol Fanta Limon повернули до життя

Гоночный Nissan Patrol Fanta Limon полностью отреставрирован спустя 30 лет после своего успешного выступления на ралли «Париж-Дакар».

Через 30 років після першої появи перед публікою, повернувся один із найвідоміших гоночних автомобілів Nissan. Учасник ралі «Париж-Дакар» Nissan Patrol Fanta Limon 1987 року повністю відреставрований повернувся в свою рідну стихію – піски Сахари.

Nissan Patrol Fanta Limon повернули до життя інженери європейського технічного центру компанії Nissan (NTCE), що базується в Барселоні. Понад два роки вони працювали у вихідні і залишалися після роботи в будні дні, щоб перетворити «іржаві руїни» в потужний гоночний позашляховик. Серед них був Педро Діаз Іллан, менеджер відділу електрики та електроніки технічного центру Nissan, один із тих інженерів, які створювали оригінальний автомобіль 30 років тому. Педро єдиний з тієї команди, хто досі працює в компанії.

Це був момент нашої гордості. Наші думки, наші серця і душі були вкладені в цей проект. Це було непросто. Але знову побачити цей автомобіль в пісках Сахари було справжньою фантастикою, – коментує Педро Діаз Іллан

Історія успіху в ралі «Париж-Дакар» 1987 року почалася за рік до перегонів, коли підрозділ Nissan Motorsport вирішив взяти участь в знаменитому марафоні. За основу було взято популярний позашляховик Nissan Patrol, а основні роботи щодо створення гоночної машини було доручено іспанському технічному центру. Автомобіль оснащувався 4-циліндровим турбодизелем. 2,8-літровий мотор розвивав потужність – 146 к.с. Маючи масу 1600 кг позашляховик міг розганятися до 150 км/год.

Спонсором гоночної команди став бренд Fanta Limon. Спонсорська угода стала результатом взаємодії Nissan в Іспанії та компанії Coca-Cola, яка шукала можливість скористатися всесвітньою популярністю ралі «Париж-Дакар». Успіх прийшов швидко. У 1986 році в «Ралі Тунісу», Baja Aragon і Raid Pharaons позашляховик здобув перемогу в класі дизельних машин.

Але головною метою був «Париж-Дакар». Ралі стартувало 1 січня 1987 року. На старт марафону вийшли 312 екіпажів. Попереду їх чекали 13 тисяч кілометрів траси, що пролягає територією Європи, Алжиру, Нігерії, Малі, Мавританії та Сенегалу. Команда Nissan Fanta Limon була представлена двома автомобілями. Екіпаж №211 складався з гонщика Мігеля Прієто і штурмана Рамона Терменса. В екіпажі №212 їхали два брати Хорхе і Хансі Баблери.

У команди не завжди все було гаразд. Вантажівка-технічка зламалася вже на другому етапі, залишивши дві «бойові» автівки без запчастин на весь залишок перегонів. Після перевертання на одній із дюн позашляховик під номером 212 вибув із перегонів. А екіпаж машини під номером 211 боровся до кінця і фінішував 9-м в абсолютному заліку. Вперше в історії «Париж-Дакар» до першого десятка фіналістів потрапив автомобіль з дизельним двигуном.

Місію було виконано, і автомобілі вирушили на «пенсію». Місцезнаходження автомобіля з номером 212 невідоме. А 211-й вдалося відшукати в іспанській Жироні в музеї Сальвадора Кларета, де він перебував майже 30 років. У лютому 2014 року інженери іспанського технічного центру Nissan побачили його фотографії на одному з форумів в Інтернеті. Недовго думаючи, вони зв’язалися з музеєм з проханням передати їм автомобіль на реставрацію.

Двигун був у жахливому стані. Він не заводився, чимало деталей з’їла корозія, передній міст був сильно пошкоджений. Електрика була в ще більш жалюгідному вигляді – її згризли щури. – розповідає Хуан Вілегас, технік NTCE, один із реставраторів автомобіля.

«Залишки було перевезено в Барселону в центр NTCE у травні 2014 року, де команда з восьми ентузіастів-реставраторів взялася до роботи. Запасні частини шукали по всій Європі, зокрема на складах дилерських центрів. Деякі з них довелося купувати на вторинному ринку і також реставрувати.

Ми хотіли зробити автомобіль максимально автентичним у всьому. Нам пощастило роздобути старі креслення і керівництва з ремонту в нашому технічному центрі (NTCE). Ми виконали всі необхідні роботи, щоб автомобіль точно відповідав стану, в якому він був на момент старту в ралі «Париж-Дакар», – розповідає Хуан Вілегас.

У листопаді 2016 року реставрацію Nissan Patrol Fanta Limon було завершено, і він повернувся у свою стихію – Сахару. Це був приголомшливий момент для всієї команди. На честь закінчення проекту реставрації Nissan підготував ексклюзивний відеоролик. Він містить історичні кадри ралі, інтерв’ю з інженерами і повернення легенди в піски Північної Африки.

Дух інновацій, що надихав конструкторів Nissan ще в далекому 1987 році, підтримував нас протягом всієї роботи з автомобілем. Ми відчували натхнення, працюючи над цим проектом у пам’ять про ту команду, яка вирішила взяти участь у найскладніших перегонах у світі і досягла такого успіху, – прокоментував знакову подію Хуан Вілегас.

Усі витрати на реставрацію Nissan Patrol Fanta Limon були сплачені компанією Nissan із фонду Performance Innovation. Цей фонд щорічно фінансує проекти, які втілюють у реальність місію бренду Innovation That Excites («Інновації, які захоплюють»).