X

Інноваційному флагману Renault виповнилося 40 років

Рік, що минає, ознаменувався ювілеєм автомобіля представницького класу, флагманської моделі – Renault 25. Машина дебютувала в листопаді 1983 року, а в продаж пішла в березні наступного.

Днями один такий автомобіль кореспондентові «Автоцентру» вдалося сфотографувати у Києві. Як видно, це рестайлінгова модель, зразка 1988 року, яка відрізняється іншою передньою та задньою світлотехнікою.

Renault 25 свого часу справив сенсацію. П’ятидверний кузов типу ліфтбек був добре пропрацьований в частині аеродинаміки – коефіцієнт Сd складав всього 0,28. Це допомогло машині стати однією з найекономічніших у класі. Характерною рисою екстер’єру стала опукле заднє скло – фішка дизайнера Роберта Опрона, також застосована в таких відомих моделях як Renault Fuego та Renault 11.

Не менш оригінальним був й інтер’єр, над яким попрацював Марчело Гандіні, що приклав руку до моделей Lamborghini. Машина Renault 25 стала однією з перших, на якій з’явився дистанційний пульт управління магнітолою, розташований праворуч від рульової колонки.

Також інноваційним був й бортовий комп’ютер, який за допомогою голосових повідомлень інформував водія про незакриті двері, капот або кришку багажника, а також про такі важливі параметри як тиск масла, температуру охолоджуючої рідини і лампочки, що перегоріли.

На автомобілі пропонувалися різноманітні силові агрегати. Це бензиновий карбюраторний двигун в 2,0 л і 103 к. с., а також його варіант із упорскуванням – 120 к. с. Був доступний і інжекторний 2,2-літровий двигун на 123 к. с. Останній із 1988 року замінили на дволітровий 12-клапанний – у 140 «конячок».

Як і належить флагману, під капотом могли встановлюватися V-подібні «шістки», також з упорскуванням – робочим об’ємом 2,7 л і 2,9 л в 144 та 160 к. с. Найпотужнішим став турбований 2,5-літровий V6 у 182 к. с., а потім і 205 к. с. В останньому випадку автомобіль розганявся до 233 км/год. Дизелі представляв 2,1-літровий двигун – в атмосферному і наддувному варіантах, в 65 та 88 к. с. відповідно. З 1983 по 1992 рік було виготовлено 780 976 автомобілів Renault 25 і сьогодні вони зустрічаються на вітчизняних дорогах все рідше.

Читайте також:
У Києві помічено раритетного попередника Renault Kangoo