X

Як багатії отримали автомобіль-примару

13 апреля 1907 года фирма Rolls-Royce представила прессе роскошный автомобиль модели 40/50HP, которому дала название Silver Ghost

Автомобіль Rolls-Royce 40/50HP дебютував ще у вересні 1906 року в Лондоні, на міжнародному салоні Olympia Motor Show. Але у квітні наступного року його показали з відкритим 5-місним кузовом від фірми Barker, який повністю пофарбували в сріблястий колір. Мало того, деякі його деталі справді були покриті сріблом. Ось чому цій машині присвоїли ім’я Silver Ghost («Срібний привид»).

Читайте також:
Rolls-Royce отмечает юбилей знаменитой «летящей леди»

Воно прижилося: ним почали називати і всі інші машини цієї моделі. Можливо тому, що ці автомобілі навіть на високій швидкості рухалися тихо, майже безшумно.

На автомобілі встановлювали рядний 6-циліндровий двигун робочим об’ємом 7046 см куб. і потужністю 48 к. с. Колінчастий вал був ідеально врівноважений, а всі деталі двигуна оброблялися найретельнішим чином.

Двигун був дуже надійним у роботі. У кожному циліндрі було по дві свічки: одна була частиною батарейної системи запалювання, а інша працювала від магнето. І ще одне: карбюратор зробили обігрівним — за рахунок гарячої води з системи охолодження. У парі з двигуном працювала 4-ступенева КП, причому остання передача була прискорювальна.

Природно, з плином часу в конструкцію автомобіля вносили зміни. На деяких версіях потужність піднялася до 65 к.с. Двигун отримав алюмінієві поршні та верхні клапани. В системі запалювання залишили тільки магнето. А четверта прискорювальна передача була гучною і її замінили на пряму.

Гальма почали встановлювати не тільки на задні, а на передні колеса і в їхньому приводі застосували вакуумний підсилювач. Задні напівеліптичні ресори замінили на контилеверні: вони кріпилися до провідної осі не середньою частиною як зазвичай, а заднім кінцем. І що важливо — у машини з’явилися стартер і електричні фари.

Автомобілі Silver Ghost оснащувалися замовними кузовами самого різного типу — від найкращих виробників різних країн. І коштував цей “одяг” чимало: для розкішної машини багаті власники не шкодували грошей. Залежно від типу кузова і року випуску вага автомобіля коливалася в широкому діапазоні – від 1500 до 2800 кг, а максимальна швидкість гуляла в межах 85 – 125 км/год.

У роки Першої світової війни реквізовані автомобілі Rolls-Royce Royce 40/50HP використовували як штабні та санітарні. Ба більше, на їхній базі, за підтримки самого Вінстона Черчилля, тоді першого лорда Адміралтейства, було оперативно організовано виробництво бронеавтомобілів.

Уже до кінця 1914 року випустили 80 машин, а в 1915-му — ще сотню. У цих броньовиків у вежі з характерними бічними скосами було встановлено кулемет Maxim. Високоякісна броня завтовшки 8-9 мм захищала від рушничного обстрілу з близької дистанції.

Автомобіль Rolls-Royce Silver Ghost випускали в Англії 19 років. У 1906 – 1925 рр. там було виготовлено 6173 машини. Крім того, в США випустили ще 1703 таких автомобілі.