X

Як фургон Mercedes-Benz помістився в легковий гараж

На 14-му Міжнародному салоні комерційних автомобілів, який проходив у Женеві 12-21 січня 1996 року, відбулася прем’єра легкого розвізного автомобіля Mercedes-Benz Vito. Йому було присуджено престижний приз найкращого фургона року — Van of the Year 1996.

Цікаво, що компактний автомобіль мав довжину лише 4,66 м і висоту 1,89 м, завдяки чому міг розміщуватися в стандартному гаражі для легкових машин. Вантажопідйомність досягала 1,0 т, що було доволі непогано для такого “малюка”. Водночас корисний об’єм фургона становив 4,9 м кубометра, а корисна площа підлоги — 3,6 м кв. при триметровій колісній базі діаметр розвороту був лише 14,2 м.

Покупці Mercedes-Benz Vito могли вибирати між двома дизельними і чотириклапанним бензиновим моторами. Модель Vito 108D мала 2,3-літровий дизель, який розвивав 79 к.с. а у моделі 110D при тому ж робочому обсязі двигун показував вже 98 к. с. (230 Нм) – завдяки турбонаддуву з інтеркулером. А бензинова версія – Vito 113 із дволітровим мотором видавала на-гора 130 к. с. (180 Нм).

Двигуни працювали в парі з 5-ступеневою механічною коробкою передач або 4-ступеневим “автоматом”, який був можливий тільки з двома найпотужнішими моторами. Підвіска всіх коліс була незалежна, гальма — дискові. На деяких ринках їх обладнували системами ABS і EBD.

Стандартний фургон мав для навантаження-вивантаження великі відкидні двері в кормі та бічні зсувні двері, опційно остання встановлювалася і з боку водія. У передній частині розташовувалися два або на замовлення три сидіння. А у вантажопасажирській версії машина давала змогу перевозити до дев’яти осіб.

 

Крісла були  обладнані дво- або триточковими ременями безпеки, а для водія і переднього пасажира були передбачені повнорозмірні подушки безпеки: на деяких ринках вони пропонувалися вже як стандартне обладнання. Відмінною рисою інтер’єру були джойстик коробки передач, встановлений на передній панелі, і педаль для приводу стоянкового гальма. Це звільняло простір для ніг середнього пасажира.

Виробництво Mercedes-Benz Vito було налагоджено в Іспанії, на заводі в місті Віторія, одному з найсучасніших тоді автобудівельних підприємств в Європі. Найімовірніше, назва моделі і народилася від місця її випуску. З введенням на ринок цих нових машин компанія Mercedes-Benz мала намір збільшити свою частку на ринку фургонів в Західній Європі з поточного рівня 13% до 20% в середньостроковій перспективі.

Читайте також:
Mercedes-Benz представляет новые Vito и eVito Tourer