X

Як із ЛАЗу зробили двоповерховий автобус (фото)

Самый диковинный львовский автобус в свое время работал на Кубе – это модель ЛАЗ-699Р в двухэтажном исполнении

Автобусів ЛАЗ-699Р «Турист» сьогодні зустрічається на дорогах дедалі менше, але були часи, коли ці машини борознили простори багатьох країн, у тому числі й таких екзотичних, як Острів Свободи. Не секрет, що на Кубу свого часу постачалося чимало автомобілів із СРСР, у тому числі й комерційних.

Читайте також:
Интересный КрАЗ c Острова Свободы (фото)

Якщо говорити про наші автобуси ЛАЗ, то у кубинських перевізників вони здобули чималу популярність. Більше того, деякі машини переробляли. Одна з таких незвичайних конструкцій свого часу була опублікована на сторінці Lviv-Bus-Klub в Фейсбук. У це важко повірити, але факт залишається фактом – з ЛАЗ-699Р «Турист» створили двоповерховий автобус. І це не фотомонтаж.

Причому місцеві Кулібін постаралися на славу. Верхня палуба вийшла дуже органічною по дизайну, зі заскленою передньою стінкою, яку для кращої аеродинаміки досить сильно нахилили.

Читайте також:
В Україні знайдено рідкісний автобус ЛАЗ

Якість єдиної фотографії, звичайно, залишає бажати кращого, проте все ж таки можна розглянути, що лінія бічних рідних вікон занижена. Таку дизайнерську фішку можна побачити і на іншому переробленому на Кубі 699-му, з піднятим дахом (див. фото внизу). На жаль, про подальшу долю двопалубного ЛАЗу нічого невідомо.

Що ж до львівських конструкторів, то двоповерхові автобуси ЛАЗ вони, на жаль, не розробляли. Натомість свого часу, а саме у 1994 році було презентовано досить перспективну на той час модель півтораповерхового туристичного лайнера ЛАЗ-5208. Побудована в єдиному екземплярі машина дожила до наших днів та була виставлена на технічному фестивалі Old Car Land 2018 у Києві.

ЛАЗ-5208