X

Як на автомобілі заднім ходом перетнули всю Америку

Самым необычным марафоном на автомобиле можно считать поездку двух американцев на машине Ford A, намотавшим по дорогам более 10 тыс. км задним ходом

Які тільки екстремальні подорожі не здійснювали автомобілем за всю його довгу історію. Цього дня, 13 серпня в далекому 1930 році фінішував найдивовижніший автопробіг – американці Чарльз Крейтон і Джеймс Харгіс на родстері Ford A проїхали з Нью-Йорка в Лос-Анджелес … заднім ходом! На подолання 5344 км їм знадобилося 17 днів. При цьому вони жодного разу не заглушили двигун.

Читайте також:
Як на вантажівці вперше перетнули всю Америку (відео)

Більше того, хлопцям так сподобалася ця витівка, що вони пройшли той же шлях і у зворотному напрямку, фінішувавши в Нью-Йорку 5 вересня. Як видно, на зворотну дорогу у них пішло трохи більше часу, оскільки далася взнаки накопичена втома. Можна тільки уявити це керування автомобілем з боку.

Зрозуміло, що всі ці тисячі кілометрів водії не їхали з повернутою назад головою, як показано на фото. Якщо придивитися, то на лобовому склі можна побачити ширококутне дзеркало заднього виду, яке й допомагало орієнтуватися у дальній дорозі. Зовні родстер Ford A, на якому було проведено такий незвичайний марафон, вирізнявся потужними фарами головного світла, встановленими на кормі. Як ні як, а машині заднім ходом довелося проїхати добру частину маршруту у темну пору доби.

Нагадаємо, що Ford моделі A вироблявся в 1927-1932 рр., причому не тільки в США, але також на заводах в Англії та Німеччині. Ця масова модель марки після Ford T – вона пропонувалася з 18 (!) типами кузовів і була випущена в кількості 4,5 млн. штук.