X

Як на вантажівці вперше перетнули всю Америку (відео)

Цього дня рівно 112 років тому фінішував автопробіг, траса якого вперше перетнула всю територію США зі сходу на захід. Тритонна вантажівка Packard вирушила в дорогу 8 липня 1911 року. Машина здолала шлях із Нью-Йорка до Сан-Франциско за 46 днів, покривши відстань 3830 миль (6128 км). Це була перша в історії вантажівка, яка здійснила таку подорож.

Пробіг 1911 року на тритонному Packard через усю Америку був лише початком. І за кілька років відбулися кілька інших трансконтинентальних пробігів, у яких брали участь уже десятки вантажних автомобілів.

Тритонна вантажівка Packard, що перетнула всю Америку в 1911 році. На фото ліворус: Ернест Леннінг Бернетт, головний водій-випробувач. У центрі: ідентифіковано як Ньюберрі; Праворуч: Арнольд Хенер, водій-помічник. Фотографія з книжки «Слід самотньої вантажівки» (Trail of the Lonesome Truck), автор У. Т. Фішлі, 1911 рік.

На маршруті автопробігу 1911 року

Одним із наймасовіших був пробіг 1919 року, який проводився на користь військового відомства. Загалом у ньому брало участь 81 од. транспортної техніки. Здебільшого це були вантажівки з причепами та без них, а також легкові машини та навіть мотоцикли. Пробіг стартував у Вашингтоні 7 липня, а фінішував у Окленді 6 вересня. Машини-учасники покрили 3 250 миль (5 730 км). Серед них були й автомобілі фірми Packard, щоправда, легкі півторатонні.

Самый первый грузовик Packard – модель  TA (1905)

Американська фірма Packard відома своїми легковими автомобілями вищого класу веде свою історію з 1899 року. В 1905-му її засновник Джейм Уорд Паккард звернув свою увагу і на вантажівки. Першим комерційним автомобілем стала півторатонна вантажівка з горизонтальним двоциліндровим мотором в 15 к. с., що розташовувався під сидінням водія. Коробка передач була триступеневою, привід на задню вісь – ланцюговий.

Packard 1908 года

Машина випускалася протягом трьох років, а потім їй на зміну прийшов автомобіль більшого розміру – тритонна вантажівка капотного компонування. Двигун із чотирма вертикальними циліндрами розвивав 22 к. с. Крутний момент передавався через 3-ступеневу КП та ланцюгову передачу на ведучі задні колеса. Звісно, фірма випускала і невеликі комерційні автомобілі на легкових шасі Packard та навіть пожежні машини. Але «тритонка» залишалася єдиною справжньою вантажівкою до 1912 року, коли в програму фірми додалися моделі на 2 т та 5 т.

Packard на дорогах Первой мировой

Під час Першої світової війни вантажівки Packard знайшли широке застосування. Це були, головним чином, “тритонки” – моделі 3А, 3D і 3Е. На них стояв 4-циліндровий двигун робочим об’ємом 4,7 л та потужністю 32 к. с. Цікаво, що кілька автомобілів було обладнано гусеницями, взятими від трактора Holt. Це були одні з перших у світі напівгусеничних тягачів.

Читайте також:
След «Пакарда»

Спочатку вантажівки Packard поставлялися до збройних сил Великої Британії, Франції, Нідерландів та Росії. А 1918 року, коли США вступили у війну, вони почали надходити і до американської армії. Усього за роки війни було випущено 4 856 «трьохтонок» Packard.

Читайте також:
Как на автомобилях пересекли пустыню Каракумы