X

Як новий Volkswagen став провісником падіння Берлінської стіни

В сентябре 1990 года, после выпуска 6,7 млн ​​заднемоторных автомобилей T1, T2 и T3, на рынок  вышел T4, который ознаменовал начало новой эры фургонов Volkswagen - с передним расположением двигателя и приводом на передние колеса

У вересні 1990 року, за кілька тижнів до того, як Східна та Західна Німеччина знову стали одним цілим, Volkswagen постачає дилерам перші зразки нового T4. В той час, як Європа відроджується, все змінюється з переходом від заднього приводу до переднього на новому T4: дизайн, шасі, двигуни та наявний корисний простір.

Читайте також:
Volkswagen Transporter - рекорд длиною в 70 лет

Зокрема, в кормі, де на моделі T3 знаходився опозитний двигун, після перенесення двигуна вперед, з’явилося набагато більше місця. Новий, передній привід та конструкція шасі наблизили характеристики фургона до легкового автомобіля. Крім того, Volkswagen значно покращив пасивну безпеку нового кузова.

Додатковий простір збільшив універсальність серії

Вперше Volkswagen запропонував Transporter із двома різними колісними базами. Крім того, новая конструкція кузова дозволила використовувати платформу з низьким рівнем навантаження та модульну концепцію кабіни водія для спеціалізованих кузовів.

Найбільш ефективно додатковий внутрішній простір використали в моделі Multivan завдяки універсальному оснащенню салону: задній диван, що трансформувався в рівне ліжко, складний столик і окремі сидіння в другому ряду. Коли справа дійшла до обладнання культового автобудинку Сalifornia, концепція з переднім розташуванням двигуна також запропонувала нову свободу.

Нові чотири- та п’ятициліндрові двигуни і повний привід з 1993 року

Із запуском на ринок новий Bulli почав пропонуватися з трьома бензиновими та двома безнаддувними дизелями – чотири- та п’ятициліндровим, з діапазоном потужності від 60 к. с. до 110 к. с. Всі п’ятициліндрові T4, а також Caravelle GL та Multivan із самого початку отримали гідропідсилювач керма. За бажанням п’ятициліндровий двигун можна було комбінувати з автоматичною коробкою передач. З 1993 року Volkswagen знову запропонував для Bulli повний привід T4 Syncro (тільки з 5-циліндровим двигуном), який можна було замовити вже для всіх кузовних варіантів.

Volkswagen Комерційні автомобілі стає незалежним, і T4 вдосконалюється

1995 року Volkswagen Комерційні автомобілі стає незалежним брендом Volkswagen AG. Через рік T4 зазнав фейсліфтингу. Пасажирські та кемпери можна було розпізнати за білими, а не жовтими покажчиками поворотів та доброзичливою «щасливому обличчю» оновленого дизайну. Паралельно подовжується носова частина Multivan, Caravelle та California. Машини отримують дискові гальма на всіх колесах, енергопоглинаючі бампери, нову лінійку колісних дисків та фари клиноподібної форми.

Істотні зміни сталися під капотом. T4 отримав перший турбодизель з безпосереднім упорскуванням (TDI) – 2,5-літровий п’ятициліндровий двигун потужністю 102 к. с. Подовжена передня частина Multivan, Caravelle та California також дозволили використовувати новий шестициліндровий бензиновий двигун робочим об’ємом 2,8 літра та потужністю 140 к. с. У 1998 році Volkswagen Комерційні автомобілі додали в лінійку T4 топовий дизель – 2,5-літровий TDI потужністю 151 к. с. На рубежі тисячоліть V6 також набрав обертів і почав видавати 204 «конячки».

Як і у випадку з T3, виробництво завершилося версією Last Edition

Останньою моделлю T4 у 2003 році став Multivan «Last Edition» з особливо ексклюзивним стандартним оcнащенням. Елегантні елементи включали сидіння зі шкіряною оббивкою з алькантари. Коли в тому ж році успішна серія поступилася місцем T5, було побудовано близько двох мільйонів одиниць новаторського фургонів покоління T4. У 2020 році – через 30 років після дебюту серії – перші T4 отримали номерні знаки H як класичні автомобілі. Особливою популярністю у колекціонерів користуються моделі California, а також машини Last Edition та версії V6, незалежно від віку. Очевидно, що T4 як вінтажного автомобіля буде таке ж світле майбутнє, як і у моделей T1, T2 і T3.

Читайте також:
Одному из самых универсальных автомобилей исполнилось 35 лет