X

Як Opel увійшов до класу суперміні

У цей день, 28 вересня 1982 року, був презентований автомобіль Opel Corsa першого покоління (S83). Він став вагомою відповіддю General Motors на клас суперміні, що в той час бурхливо розвивався – субкомпактних машин з переднім приводом і поперечно розташованим мотором. Таким чином новинка мала конкурувати з такими популярними моделями як Fiat 127, Ford Fiesta та Volkswagen Polo.

Виробництво Opel Corsa розгорнули на заводі в іспанському місті Сарагоса. Зауважимо, що цей автомобіль продавався також і під іншими брендами GM – Vauxhall, Сhevrolet та Holden.

Спершу він пропонувався лише з двома варіантами кузовів – 3-дверний хетчбек та 2-дверний седан. У 1984 році до них додалися 5-дверний хетчбек та 4-дверний седан. На деяких ринках був доступний ще й 3-дверний фургон із задніми бічними вікнами або без них. Седани випускалися з позначенням Corsa TR і відрізнялися від хетчбеків радіаторною решіткою і відсутністю пухких надкрилок.

Сorsa спочатку комплектувалася карбюраторними двигунами робочим об’ємом 1,0 л (45 к. с.), 1,2 л (53 к. с.) та 1,3 л (70 к. с.). Останній був доступний на версії SR, яка оснащувалась спойлером біля заднього вікна, легкосплавними дисками та спортивними сидіннями. Також пропонувався й 1,5-літровий турбодизель Isuzu потужністю 67 к. с.

У 1987 році машина зазнала рестайлінгу – з’явилася решітка радіатора, уніфікована для хетчбеків та седанів, видозмінився інтер’єр. Цього ж року дебютує і 1,6-літровий агрегат із багатоточковим упорскуванням, потужністю 106 л. с. З цим двигуном версія Corsa GSi могла розганятися до 186 км/год.

1990 рік ознаменувався черговими нововведеннями в дизайні, які торкнулися бамперів, фар і решітки радіатора. 1992-го з лінійки прибрали 1,0-літровий двигун, який не міг задовольняти прийдешнім екологічним нормам Євро 1.

Opel Corsa B

А 1993 року на зміну Corsa A (S82) прийшла машина другого покоління – Corsa B (S 93). Модель стала дуже успішною. Лише машин першого покоління було реалізовано 3,1 млн. од. А всього на сьогоднішній день продано понад 14 млн автомобілів шести генерацій.