X

Як з’явився компактний бестселер від Ford Europe

Цього дня, 3 вересня 1976 року у Франції та Німеччині було запущено у продаж новинку від Ford Europe – малогабаритну модель Ford Fiesta, яка стала першим успішним передньопривідним автомобілем цього загальноєвропейського відділення. На британському ринку нова модель з’явилася у січні 1977 року, а наступного року машини пропонувалися вже й у США.

Цікаво, що на етапі проектування автомобіля для нього перебрали цілу низку назв і в результаті першу дослідну машину назвали Bobcat («Червона рись»). Але потім у справу втрутився сам Генрі Форд II і дав вказівку надати машині ім’я Fiesta.

Це слово, яким традиційно називають поєдинок тореадора та бика в Іспанії, було обрано невипадково. Адже саме у цій країні, у місті Валенсія для випуску нової машини було спеціально збудовано завод із виробничою потужністю до 500 тис. машин на рік. Крім того, автомобілі Fiesta стали виготовляти на заводах Ford у Німеччині – у Кельні, та в Англії – у Дагенхемі. А трансмісії виробляло підприємство у Франції, неподалік Бордо.

Ford Fiesta був компактним автомобілем із колісною базою 2286 мм і мав споряджену масу всього 715 кг. Він пропонувався з тридверним кузовом хетчбек або дводверним кузовом фургон, причому останній не мав задніх бічних вікон і, звичайно, другого ряду сидінь. Дизайн розробив стиліст Том Тжаард.

На автомобілях встановлювали 4-циліндрові верхньоклапанні двигуни у двох основних версіях. Однолітровий двигун розвивав потужність 45 к. с. та розганяв машину до 137 км/год. А агрегат робочим об’ємом 1,1 л видавав нагора 53 к. с., забезпечуючи «максималку» 145 км/год. Випускалися і заряджені версії – Supersport c двигуном 1,3 л (69 к. с.) та XR2, що отримала мотор 1,6 л (84 к. с.). Остання досягала швидкості 169 км/год та розганяла машину від 0 до 97 км/год за 9,3 с.

Заряджена версія Fiesta XR2

У парі з двигуном працювала механічна 4-ступенева коробка передач. Привід, ясна річ, був на передню вісь. Підвіску передніх коліс зробили незалежною типу Мак-Ферсон. А задня мала жорстку поперечну балку на поздовжніх важелях із поперечною тягою Панара. Гальма передніх коліс були дискові, задніх – барабанні.

Фургон з дводверним кузовом

Продажі моделі Ford Fiesta йшли успішно. Вже 1979 року з конвеєра зійшов мільйонний автомобіль. А в серпні 1981 року було зроблено легкий рестайлінг – з’явився новий бампер, більший за розміром та виготовлений із пластику.

Рестайлінгова версія – з широким пластиковим бампером

Випуск такого автомобіля Fiesta тривав до 1983 року включно, після чого на зміну йому прийшла “тезка” другого покоління.