X

Як з’явився популярний автомобіль від авіабудівників

У середині грудня 1949 року почався випуск автомобілів широко відомої згодом марки SAAB. Це була модель «92», яка своєю появою завдячує авіабудівній компанії Svenska Aeroplan AB (SAAB). Після Другої світової війни попит на її продукцію подупав, і було вирішено, аж ніяк не пориваючи з виробництвом літаків, зайнятися і легковими машинами.

На одному з фото тих років можна знайти «солодку парочку» – автомобіль SAAB 92 та оригінальний двофюзеляжний літак-винищувач SAAB 21.

Тож не випадково емблемою автомобілів SAAB стало зображення літака. Щоправда, суто умовне: подібних двомоторних машин із вузьким, як у бомбардувальника фюзеляжем, фірма ніколи не випускала.

Роботи над автомобілем розпочалися восени 1945 року під керівництвом Гуннара Лунгстрема. Перший прототип з’явився 1947 року, а наприкінці 1949-го машина пішла в серію. Наступного року було випущено вже 700 автомобілів.

Цікаво, що всі первістки були темно-зеленого, захисного кольору: ощадливі шведи не дали пропасти залишкам фарби, призначеної для військових літаків. Авіаційна спорідненість позначилася і на зовнішності машини. Несучий кузов обтічної форми, яку розробив дизайнер Сікстен Сазон, мав дуже низький для того часу коефіцієнт лобового опору Сх – 0,30, хоча у більшості “колег” він доходив до 0,45.

Що стосується механічної частини, то автомобіль був передньопривідний, із поперечно розташованим двоциліндровим двотактним двигуном. Конструктивно він був подібний до моторів рідинного охолодження DKW і при робочому об’ємі 764 см куб. видавав на гора 25 к. с. Коробка була триступеневою, при цьому перша передача була несинхронізована. Підвіску всіх коліс зробили незалежною, пружинною. Машина досягала швидкості 105 км/год.

Цікаво, що через два тижні після початку випуску SAAB 92 головний інженер фірми – Рольф Менде взяв участь у Ралі Швеції на такій машині. І вона виборола у своєму класі друге місце. Це був гарний початок, та надалі автомобілі SAAB перемагали на ряді змагань.

1952 року з’явилася модернізована модель – SAAB 92B. Якщо раніше доступ до багажника був можливий лише зсередини, тепер він отримав зовнішню кришку і при цьому збільшився його корисний об’єм. Крім того, на машині з’явилося велике заднє скло. Пізніше, в 1954 році на двигун поставили новий карбюратор Solex, а також нову котушку запалювання – і його потужність зросла до 28 к. с.

А на наступні рік з’явилися електричний паливний насос та квадратні ліхтарі у задніх крилах. У грудні 1955 року завод почав випуск більш досконалої моделі – SAAB 93. Але “дев’яносто друга” залишалася на конвеєрі аж до початку 1957 року. Всього було виготовлено 20 128 автомобілів сімейства SAAB 92.