X

Як розвивалося автомобільне ательє Pininfarina

22 мая 1930 года итальянский конструктор и предприниматель Джованни Баттиста Фарина основал в Турине компанию Carrozzeria Pininfarina, которая занялась проектированием и производством эксклюзивных кузовов для легковых автомобилей

Цього дня 94 роки тому в Італії було засновано широко відоме сьогодні кузовне ательє Carrozzeria Pininfarina, яке очолив Джованні Фаріна. Цікаво, що засновник фірми не просто назвав її своїм прізвищем як це зазвичай трапляється, а й додав до неї приставку Pinin (італ. «маленький»). Це було навіяно спогадами про дитинство, коли однолітки називали його так, оскільки хлопчик не вийшов на зріст.

Справи новоствореної фірми пішли успішно. Згодом вона здобула авторитет у низці країн Європи – як у споживачів, так і у великих виробників автомобільної техніки. Останні стали замовляти фірмі Pininfarina оригінальні кузови для своєї продукції.

Alfa Romeo 6C 2300 Coupe Aerodinamica Pescara (1935 р.)

Звичайно, це були перш за все італійські компанії – Fiat, Alfa-Romeo, Lancia, Ferrari, Cisitalia. Разом з тим, було налагоджено серйозну співпрацю з французькою фірмою Renault, англійською BMC Corp. та іншими європейськими та навіть заокеанськими партнерами.

Сisitalia 202 Pininfarina

Великий внесок, який зробив Джованні Баттіста Фаріна у розвитку італійського та світового автобудування, отримав високу оцінку. Він був нагороджений орденами та медалями різних країн, зокрема Великим Хрестом Мальтійського ордену. Його обрали почесним членом цілого ряду наукових та технічних товариств та навіть дійсним членом Академії Наук Великобританії.

Fiat 1100 C Pininfarina (1950 р.)

У 1955 році засновник фірми передав кермо правління своєму синові – талановитому дизайнеру Серджіо, хоча остаточно і не порвав співпрацю з нею. Син гідно продовжив справу батька. Він брав активну участь у розробці автомобілів для низки італійських фірм, а також французької Renault, японської Nissan та ін. Багато часу він приділяв також і організаційній роботі, спрямованій на зміцнення та розвиток компанії. І на сьогодні вона є одним з найавторитетніших і найбільших у світі дизайнерських ательє.

Alfa Romeo 5С 3500 (1960 р.)

Alfa Romeo 33.2 Pininfarina (1969 р.)

Fiat Dyno Cabrio (1970 р.)

Ferrari Testarossa (1980 р.)

Ferruny Rossa Pininfarina (2000 р.)