X

Як народилися авто з індіанцем на капоті

Цього дня, 3 січня 1926 року, корпорація General Motors представила свій новий автомобільний бренд – Pontiac. Ще 1893 року американець Едуард Мерфі утворив фірму з виробництва кінних колясок. Вона була в місті Понтіак (штат Мічиган) і бізнесмен, не вагаючись, дав компанії відповідну назву – Pontiac.

1907 року фірма взялася і за випуск легкових автомобілів, але під іншою маркою – Oakland. А назва Pontiac з’явилася на автомобілях лише 1926 року. На машинах красувалася ефектна емблема з профілем індіанця та хвалькуватим підписом «Король «шісток». Автомобілі мало шестициліндровий мотор, дуже хороший на ті часи.

Pontiac 1926 року

Проте вже 1930 року агрегат замінили на новий, вже верхнеклапанний (3,3 л). Саме завдяки такому двигуну, а також порівняно невисокій продажній ціні, автомобілі Pontiac мали високий попит і сильно потіснили конкурентів. А один з них – фірма Oakland, зрештою, взагалі припинила існування.

Pontiac Silver Streak 1936 р.

1933 року автомобілі Pontiac знову оновили. Вони отримали незалежну передню підвіску коліс та систему вентиляції салону без протягів. А через два роки пізніше з’явився цікавий по дизайну автомобіль Silver Streak («Срібна стрічка»). По центру всього передка – від бампера до вітрового скла тягнулася широка срібляста смуга.

Pontiac Silver Streak 38-26 на вулицях Києва кінця 50-х. Фото Леоніда Гоголєва

Машини цієї серії мали великий попит і перебували у виробництво цілий ряд років.

Pontiac Streamliner Silver Streak 1949 р.

Після Другої світової калейдоскоп новинок продовжувався. У 1949 році на автомобілях Pontiac з’явилися кузови типу фастбек, тобто із задньою стінкою, що плавно спускається до самого бампера. У 1952 році машини стали оснащувати автоматичною коробкою передач та гідропідсилювачем керма. А через три роки замість застарілої нижньоклапанної «вісімки» стали встановлювати верхньоклапанний агрегат V8 (4,7 л).

Pontiac Tempest

1953-го фірма почала випускати, правда ще в дослідному порядку, мотор з механічним упорскуванням палива. А в 1960 році вперше в історії компанії з’явилася модель з несівним кузовом – досить компактний автомобіль Tempest.

Pontiac Firebird

Цікаво, що у 1967 році пішла в серію перша спортивна модель фірми – Firebird, яка склала конкуренцію бестселлеру Ford Mustang.

Pontiac 1000

Паливна криза 70-х років. сильно позначився продукції компанії Pontiac. У її виробничій програмі з’явився ряд економічних моделей. При цьому найскромніша з них – машина серії “1000” мала японський дизель Isuzu (1,8 л; і всього 52 л. с.).

Pontiac Trans Sport

Примітною сторінкою в історії фірми стала поява в 1989 універсала підвищеної місткості Pontiac Trans Sport. Це була новаторська модель із 7-місним однооб’ємним кузовом, оригінальним за дизайном. При цьому його сталевий каркас був покритий пластиковими панелями.

У 90-ті роки фірма Pontiac повністю перейшла на передньопривідні моделі. А щодо двигунів, то пропонувалася їх широка гама: від 4-цилірового мотора в 2,2 л, потужністю 122 к. с. і до агрегату V8 робочим об’ємом 5,7 л, який видавав на гора 309 к. с.

Pontiac G6 2004 р.

У новому XX столітті зірка Pontiac пішла до заходу сонця. Корпорація General Motors, зіткнувшись із величезними фінансовими проблемами внаслідок кризи 2008 року, заявила, що у 2010 році припинить виробництво автомобілів під маркою Pontiac. І останній із них був зібраний у січні 2010 року.

Читайте також:
Бульдогу на капоті виповнилося 100 років