X

Як в Одесі відкрилася перша автомобільна виставка

Цього дня, рівно 112 років тому, в Одесі відкрилася Виставка автомобілів для туризму та промислових цілей. Вона була організована Одеським автомобільним товариством, яке з’явилося у грудні 1911 року. До нього входили такі відомі на той час особи як барон Рено, Яків Руссо, брати Суручан і, звичайно, Фердинанд Цорн, який ще 1897 року став першим продавцем автомобілів у місті.

Перша автомобільна виставка проходила з 15 по 29 квітня у приміщенні Великого скетинг-ринку, призначеного для катання на роликових ковзанах та розташованому на вулиці Грецька, 48. Вхід для відвідувачів було відкрито з 10-00 до 22-00. Ціна вхідного квитка становила 25 коп., а в день відкриття та по четвергах – 50 коп.

Експозиція була поділена на три тематичні відділи: автомобілі, витратні матеріали та супутні товари, а також відповідну літературу, у тому числі з автоспорту.

Загалом було показано різні автомобілі майже двох десятків виробників, у тому числі й вантажні. Серед представлених марок відзначимо Adler, Baker, Benz, Buick, Sase, Dixi, Fiat, Ford, Komnick, Lorraine-Dietrich, Mercedes, Opel. Також потрібно згадати три автомобілі De Dion-Bouton ранніх років випуску, з моторами потужністю 3,75 – 4,5 к. с. та заокеанські машини Oldsmobile.

З нагоди першої виставки було виготовлено пам’ятні срібні жетони роботи відомого ювеліра Людвіга Пахмана. Аналогічна автомобільна виставка була проведена в Одесі й у наступному, 1913 році.

Читайте також:
Автомобільний ретрорух в Україні: знайдено цікаві факти