X

Який вигляд мав унікальний автомобіль для підкорення Антарктиди 80 років тому, і що з ним сталося

Колеса вездехода достигали трех метров в диаметре

Гігантський автобудинок Antarctic Snow Cruiser (“Антарктичний сніговий крейсер”) сконструювали в технологічному інституті озброєння в Чикаго в 1939 році. Він призначався для п’яти дослідників, які вирушали вивчати Антарктиду. Незважаючи на неймовірні розміри і прогресивні рішення, машина виявилася безпорадною перед суворим кліматом континенту.

Вчені розробляли всюдихід упродовж кількох років. Вони докладно підійшли до створення цього незвичайного автомобіля. Були враховані всі відомі факти про Антарктиду. Antarctic Snow Cruiser став найбільшим із коли-небудь створених транспортних засобів подібного роду. Тільки його колеса досягали в діаметрі трьох метрів. Завдяки їм автомобіль міг перетинати глибокі ущелини і рови між крижаними плитами.

Крім того, всюдихід міг опускати кузов за допомогою гідравлічної підвіски просто на сніг і ковзати по поверхні. Це допомагало в подоланні тріщин завширшки до 4,5 м. Масивні шини, як очікувалося, не давали автобудинку застрягати навіть у найглибших снігових заметах. Спеціальна форма кузова давала змогу машині рухатися не перекидаючись під час сильного вітру.

У рух величезний крейсер приводила дизель-електрична гібридна (!) силова установка. Колеса обертали виключно електромотори (4 шт.), а два ДВЗ були генераторами. Кожен електромотор видавав лише 75 к.с. — мізерно мало для такого величезного автомобіля. Наприклад, щоб дістатися з Чикаго в порт у Бостоні, Antarctic Snow Cruiser знадобилося кілька тижнів.

А ось житловий простір розробники організували дуже продумано. У ньому було все, що необхідно для нормального життя команди, навіть в екстремальних умовах. Екіпаж із п’яти людей міг прожити в такому автобудинку близько року. Незважаючи на всі плюси, завершити місію і вивчити континент вченим не вдалося. Точні причини не називаються. За деякою інформацією, силова установка виявилася занадто слабкою, а гладенькі шини справлялися набагато гірше, ніж припускали конструктори.

Читайте також:
Автодом за миллион долларов спустили на воду (видео)

Повертати унікальну машину в США не стали, її залишили на Антарктиді і довгі роки використовували в ролі стаціонарної лабораторії для розвідувальних груп. Наразі місцеперебування Antarctic Snow Cruiser не відоме. Можливо, транспортний засіб застряг у товщі льоду або не існує зовсім після утилізації.