X

Які загадки таїть автомобільний музей Біскаретті

22 февраля 1957 года был официально основан один из самых знаменитых музеев Европы, расположенный в Турине, – Il Museo dell’automobile Carlo Biscaretti di Ruffia

Ще в 1932 році два італійські автомобілісти-ветерани – Чезаре Джорна Гатті і Роберто Біскаретті ді Руффіа – порушили питання про створення в країні національного автомобільного музею. Незабаром за цю справу з ентузіазмом взявся син Роберта – Карло і до кінця 30-х років. вже зібрав значну колекцію. Муніципалітет Туріна виділив місце для виставки, і її урочисте відкриття відбулося 1939 року.

Після закінчення Другої світової Карло Біскаретті продовжував збирати автомобілі, а також документи та публікації у пресі. У 1956 році національні автовиробники вирішили перетворити виставку в музей, що постійно діє, і погодилися робити регулярні внески до його фонду. Пізніше до них приєдналися виробники шин, постачальники нафтопродуктів та ін.

Першим директором музею став, звісно, Карло Біскаретті. А в жовтні 1959 року, через місяць після його смерті, керівництво ухвалило рішення надати музею його ім’я.

У серпні 1960 року було завершено будівництво нового музейного комплексу, який розмістився у мальовничому місці на березі річки По. Спроектував його талановитий архітектор Амедео Альбертіні, автор інших цікавих будівель у Турині.

В даний час експозиція музею налічує близько двохсот легкових та спортивних автомобілів, серед яких чимало унікальних. Назвемо деякі з них.

Найстаріший експонат музею – самохідний пасажирський екіпаж, який виготовив військовий інженер Вірджініо Бордіні в арсеналі Туріна в 1854 році. Двоциліндровий паровий горизонтальний двигун розташований ззаду разом із котлом та топкою. Там же було і місце кочегара. Цікаво, що його шатуни приводили в дію безпосередньо задню вісь, яка була зроблена у вигляді коленвалу. Машина вагою 3,0 т досягала швидкості майже 8 км/год. Витрата пального становила 30 кг вугілля на годину.

Автомобіль фірми Itala, модель HP 25/35 випускався з 1912 року. Від сучасників він відрізнявся дуже високою якістю виготовлення, міцністю та надійністю. Двигун (4 цил., 5400 см куб.) розвивав 35 к. с. при 1400 об/хв. Швидкість сягала 75 км/год. Елегантний кузов був виготовлений фірмою Giacomo Rosso (м. Турін). Забавним був звуковий сигнал: від традиційної груші повітря надходило до мідної зміїної голови на передньому крилі.

Розкішний автомобіль італійської фірми Isotta Fraschini, модель 8А, був випущений в 1929 році. Рядна “вісімка” (7379 см куб.) розвивала 110 к. с. при 2400 об/хв. та розганяла машину до 140 км/год. Витончений кузов типу Coupe de ville виготовила фірма Castanda з Мілану.

Гоночний автомобіль Monaco-Trossi з’явився у 1935 році. Це справді революційна конструкція була дітищем інженера Аугусто Монако та гонщика Карло Феліці Тоссі, який на ній виступав у гонках Гран-прі в Мілані того ж року. Найбільш визначною особливістю цієї машини був її двотактний 16-циліндровий двигун повітряного охолодження. Він мав унікальну особливість. Циліндри розташовувалися в два ряди і кожна пара їх мала загальну камеру згоряння. Робочий об’єм становив 3982 см куб., Потужність – 250 к. с. при 6000 об/хв. Привід здійснювався на передню вісь. Максимальна швидкість сягала 200 км/год.

Легендарний гоночний автомобіль Alfa-Romeo 159 був випущений у 1951 році та став розвитком моделі 158. Це чудовий приклад витонченої інженерної конструкції. Рядна “вісімка” (1479 см куб.) постійно вдосконалювалася: потужність її зростала з 225 к. с. до 425 к. с. Така сама питома потужність – 283 к. с. на літр була досягнута лише через багато років на гоночних болідах Формули 1.

Максимальна швидкість становила 305 км/год. Автомобіль Alfa-Romeo 159 був переможцем багатьох змагань. Зокрема, на ньому гонщик Ніно Фаріна виграв у 1950 році, а наступного року його успіх повторив Жан Мануель Фанхіо.

Етапний гоночний автомобіль Alfa-Romeo 33 TT12, що з’явився у 1975 році. Цього ж року він виграв Чемпіонат світу, здобувши сім перемог у восьми перегонах. Секретом успіху був трилітровий «боксер» – потужний та повністю надійний. Він мав 12-циліндрів і був дуже короткохідним: при діаметрі циліндра 77 мм хід поршня становив лише 53,6 мм. Двигун мав потужність 500 к. с. при 11 000 об/хв і розганяв машину до 320 км/год.