X

Яким був перший німецько-іспанський автомобіль

4 мая 1991 года на Барселонском международном автосалоне  дебютировала модель SEAT Toledo – первая разработка этой испанской фирмы после вхождения ее в Volkswagen Group

Цього дня рівно 33 роки тому була представлена широкому загалу нова розробка фірми SEAT – модель Toledo. Примітно, що ця машина мала 5-дверний кузов ліфтбек, тобто триоб’ємний, але у якого кришка багажника піднімалася разом із заднім склом. Завдяки цьому машина отримала збільшену ємність багажника від 550 л до 1360 л при складених задніх сидіннях.

SEAT Toledo був створений на базі платформи автомобіля Golf Mk2 та мав двигуни, які встановлювалися і на автомобілях Volkswagen. Це були бензинові агрегати робочим об’ємом від 1,6 до 2,0 л та потужністю від 75 до 115 к.с. Надалі їхня лінійка поповнилася 150-сильним дволітровим 16-клапанником і 1,9-літровим турбодизелем в 110 к. с. Цікаво, що останній міг працювати на екологічно чистому паливі – біодизелі.

Seat Toledo на вулицях Києва, 1997 р . Фото автора

З 2003 року автомобілі SEAT Toledo першого покоління випускалися і в Китаї, фірмою Сhery. Ці машини поставлялися зокрема й в Україну, під назвою Chery Amulet >.

Chery Amulet

У 1998 році на Паризькому автосалоні було представлено SEAT Toledo другого покоління . Це був вже 4-дверний седан із кузовом нотчбек, причому розроблений відомим ательє ItalDesign.

Багажник тут вже був не таким ємним як у попередника: 500 – 800 л. В основі машини лежала платформа вже від Golf Mk IV, на якій були створені такі автомобілі як Skoda Octavia і Volkswagen Bora.

Автомобілі SEAT Toledo третьої генерації з’явилися в 2004 році. Вони мали вже 5-дверний кузов на кшталт хетчбек. Наприкінці 2012 року з’явилося четверте покоління машини. І що цікаво, автомобіль знову отримав 5-дверний кузов ліфтбек – все повернулося на круги свої.

Слід зазначити, що ці машини були уніфіковані по кузову зі Skoda Rapid. І більше того – вироблялися одному і тому ж на заводі, в чеському місті Млада-Болеслав. Випуск машин припинився в лютому 2019 року, і на цьому історія моделі Toledo закінчилася.

Читайте також:
Тест-драйв SEAT Toledo: Индивидуальность дорогого стоит