X

Масовій малолітражці з квадратним кермом виповнилося півстоліття

Цього дня, 16 травня 1973 року, був анонсований відомий англійський автомобіль Austin Allegro. Ця компактна сімейна машина прийшла на зміну моделі, що вже застаріла, Austin 1100/1300 зразка 1963 року. Автомобіль мав двооб’ємний несівний кузов типу седан: або дво-, або чотиридверний. А 1975 року додався тридверний універсал.

Що стосується дизайну, то його зробили непомітним, з помірно округленими формами. Бо вважали, що надто модна зовнішність швидко застаріває.

А в інтер’єрі предметом гордості фірми було кермо – не круглої, а квадратної форми. Але споживачі не прийняли цієї новації і пізніше його довелося замінити на традиційний.

Компанія Austin входила до складу British Motor Corporation. І на ряді моделей цього виробника, в тому числі й на Allegro, використовувалася незвичайна система підвіски типу Hydrolastic. В ній не було окремих пружин та амортизаторів як зазвичай. Замість них з обох боків автомобіля були так звані витіснячі – циліндри, заповнені рідиною, які з’єднували між собою переднє та заднє колесо кожного борту. У циліндрі була гумова пружина, а демпфування досягалося за рахунок витіснення рідини, що проходить через гумовий клапан.

Автомобілі Austin Allegro мали чотирициліндрові бензинові двигуни кількох видів: 1,1 л – 49 к. с., 1,3 л – 59 к. с., 1,5 л – 76 к. с. і нарешті 1,7 л – 90 к. с. Максимальна швидкість коливалася від 130 до 168 км/год. Крім того, у 1980 – 1982 роках пропонувався й економічніший, однолітровий мотор, потужністю всього 44 к. с.

У жовтні 1975 року до Лондонського автосалону випустили Allegro 2. Він отримав нові радіаторні грати і задні ліхтарі. Зміни також внесли у підвіску, гальмівну систему, опори двигуна, карданні вали. Деякі моделі, зроблені для зовнішніх ринків, мали не дві прямокутні, а чотири круглі фари.

У червні 1979 року було представлено модель Allegro 3. У неї знову з’явилися нові решітка радіатора – зі значком “Allegro 3”, збільшений бампер і додаткові, бічні покажчики поворотів.

Austin Allegro на вулицях Амстердама, 1998 р. Фото Леоніда Гоголєва

Незважаючи на численні напади в пресі, автомобілі сімейства Allegro довго залишалися дуже популярними. Ще в 1979 році, через шість років після випуску модель була на п’ятому місці серед нових автомобілів, що продаються у Великобританії. А потім настав спад, і до 1981 року автомобіль випав із першої десятки.

Austin Allegro на вулицях Києва, 2004 р. Фото автора

Справа в тому, що машина вже не могла протистояти новоспеченим конкурентам, таким як Ford Escort III та Vauxhall Astra Mk I, він же Opel Kadett D. Отже, виробництво Allegro завершили в березні 1982 року, а в листопаді почали випускати його наступника – Austin Maestro . Щоправда, офіційно новинка почала надходити до дилерських центрів з 1 березня 1983 року.

Austin Allegro на вулицях Києва, 2004 р. Фото автора

Читайте також:
Чим запам'ятався останній автомобіль марки Austin