X

Mercedes-Benz показав безкапотний “кубик”

Напередодні новорічних свят Mercedes-Benz вирішив розповісти про історію своїх видатних моделей, представлених у фірмовому музеї в Штуттгарті. У четвертому випуску т.зв. advent calendar представлено паливозаправник на середньотоннажному шасі LP 1513, випущений в 1974 році. Машини сімейства LP (Lastkraftwagen Pullman) відрізнялися кубічною кабіною, розташованою над двигуном. Спочатку вона не відкидалася, а тому доступ для обслуговування різних вузлів і агрегатів здійснювався через численні дверцята і лючки.

Наприклад, середня частина облицювання радіатора відкидалася вгору – так можна було дістатися до заливної горловини радіатора. А ось для заміни лампочок у фарах потрібно вже відкинути бічні елементи решітки. Доступ до двигуна та оливозаливної горловини зокрема здійснювався вже зсередини кабіни, через спеціальний люк на трансмісійному тунелі.

Вантажівки Mercedes-Benz сімейства LP випускалися в трьох вагових категоріях — легкій, середній і важкій. Причому “малюки” були першими моделями, які почали виробляти на заводі у Верті. А от “важковаговики” почали складаьти ще в 1963 році. Зовні всіх їх можна легко відрізнити за розташуванням фар: на легкій серії вони займають практично всю висоту решітки, на середній – перебувають у її нижній частині, а ось на важкій – і зовсім розташовані під решіткою, в бампері.

LP 1513 у заводському музеї

Представлений в музеї автомобіль LP 1513 належить до “середнячків”. Судячи з індексу, він має повну масу 15 і двигун в 130 к. с. – якщо бути точним, то під кабіною встановлено рядний, 6-циліндровий дизель робочим об’ємом 5675 см куб. і потужністю 131 к.с.

LP 1624

Машини сімейства LP випускалися аж до початку 80-х. А стосовно моделі LP1513, то з 1967 по 1976 рр. було реалізовано 9406 автомобілів. Машини пізніх років випуску комплектувалися вже відкидною кабіною, а вантажівки наступного покоління, що прийшли в 1973 році – NG (New Generation) отримали таку вже з самого початку, причому в ролі стандартного оснащення.

LP 811

Наприкінці 90-х – початку 2000-х рр. вантажні автомобілі Mercedes-Benz LP ще можна було зустріти і на українських дорогах.

Середньотоннажний LP

І тому приклад ось ці фотографії машин всіх трьох вагових категорій: евакуатора LP 811, пересувної майстерні з піскоструминної обробки — на середньотоннажному шасі LP (точна модель не встановлена) і бортової вантажівки важкого класу — LP 1923.

LP 1923

Усі ці машини зняті на київських вулицях кореспондентом “Автоцентру” в 2002, 2007 і 1998 рр. відповідно. Ба більше, в 2008 році одну таку вантажівку – LP 1624 йому пощастило сфотографувати і в далекому Каїрі.

Читайте також:
Раскрываем все инновации Mercedes-Benz Actros за 25 лет

LP 1624 в Каїрі