X

На виставці ретроавтомобілів у Вінниці показали Autobahn Adler

У Вінниці 18 серпня відбулася виставка ретроавтомобілів, частина з яких вирушила до ралі Grand Prix Vinnitsya Rallye Podillia 2023, до міста Бар. У Центральному парку імені Леонтовича можна було побачити різні автомобілі минулих років. Тут же, в павільйоні колишнього автодрому, розгорнулася і постійно діюча виставка. Частину експозиції було перенесено з авто-мото-ретро-фото-теле-радіо музею, повідомляє Vinbazar. Потрапити сюди можна за невеликий донат, який піде на придбання дронів для ЗСУ.

Родзинкою зльоту став автомобіль Adler 2.5 Liter Stromform 1939 року. Такі машини почали випускатися ще в 1937 році і відрізнялися добре опрацьованими по аеродинаміці кузовами. Коефіцієнт Сх становить лише 0,36 – тобто стільки ж, скільки і у первістка найаеродинамічніших авто, моделі Tatra T77.

Над кузовом попрацював дизайнер Карл Йєнкше, який також створив відому малолітражку Steyr 50. Не дарма ці машини дуже схожі. Stromform з’явився в епоху спорудження швидкісних німецьких автобанів, тому цю машину часто називали Autobahn Adler.

Машина пропонувалася з трьома типами кузовів: 4-дверний седан, 2-дверний Sport Limousine, а також кабріолет. Кузови випускали спеціалізовані ательє: 4-дверний седан – на фірмі Ambi-Budd, 2-дверний – Gläser-Karosserie, а кабріолети – на Karmann.

У профіль краплеподібний силует моделі нагадує дирижабль. Увага привертає сильно похиле лобове скло. Передньою частиною машина чимось схожа на Chrysler Airflow. З цікавих дизайнерських рішень відзначимо великий зсувний люк на даху, через що заднє вікно розташоване досить низько. В 1938 машина отримала додаткові фари – внизу передніх крил.

Під довгим капотом розташували 6-циліндровий двигун робочим об’ємом 2,5 л та потужністю 58 к. с., який розганяв машину до 125 км/год. А ось спорт-седан отримав форсований до 80 “конячок” агрегат і мав “максималку” вже 145 км/год. Якщо звичайний седан коштував 5750 дойчемарок, то спортивний вже 8750. З 1937 по 1940 було виготовлено всього 5 295 машин Adler 2.5 Liter Stromform всіх модифікацій.