X

Нам не зрозуміти: британець колекціонує ЗАЗи і ВАЗи (відео)

Британец Эд Хьюз называет свой гараж коллекцией восточноевропейских деликатесов, ведь они «по вкусу» далеко не всем его землякам

На сьогодні у Еда налічується 12 машин (переважно з НДР і СРСР), серед яких є і машини українського виробництва. А перлиною колекції британець вважає червону Ладу 1994 року.

За інформацією BBC, незвичайне хобі виникло у британця наприкінці 90-х років. Тоді він і купив той самий перший ВАЗ червоного кольору. Якщо точніше – експортну Lada Riva, яка надходила в Англію з 1983 по 1997 рр.

14 років тому Хьюз виклав за Ладу лише 50 фунтів, а зараз, за словами англійця, вона коштує близько 2000 фунтів. Кому в Британії потрібен «Жигуль»? У тому і річ, що попит на праворульні радянські автомобілі зумовлений їх популярністю переважно на пострадянському просторі. Дедалі більше колекціонерів реекспортують такі машини в СНД. Цінуються вони і в Угорщині.

Крім п’яти «Жигулів», у колекції британця є два ЗАЗи («Таврія» і «Запорожець»), а також «Москвич», Іж-2126 Ода і східнонімецькі Wartburg і Trabant.