X

Нікола Чудотворець: найпотаємніше про електромобіль Нікола Тесла

Сегодня День святого Николая Чудотворца. В автомобильном мире тоже есть свой чудотворец - Никола Тесла. Электромобили Tesla не зря названы в честь великого изобретателя, ведь в свое время он экспериментировал и с транспортными средствами

Нікола Тесла відомий як автор понад 1200 винаходів, серед яких – генератор змінного струму і бездротове передання електроенергії на відстань. Однак мало хто знає про електромобіль Нікола Тесла, який пересувався без акумуляторних батарей або бензинового мотор-генератора.

Свій винахід Тесла продемонстрував у 1931 році. За основу він взяв розкішний автомобіль Pierce-Arrow. Його бензиновий двигун V12 було замінено асинхронним електродвигуном на 80 кВт (109 к.с.).

Найдивовижніше, що електрикою мотор живили не акумулятори, а невелика коробка розмірами 60х30х15 см. Відомо, що для створення джерела енергії Нікола Тесла використовував радіолампи і резистори, а з коробки стирчали два стрижня.

Винахідник сам сів за кермо Pierce-Arrow і розігнав двухтонне авто до 150 км/год – пристойної на той час швидкості. Нікола Тесла пояснив, що енергію автомобіль бере з ефіру навколо.

Учені досі гадають, яким чином електромобіль Тесла отримував енергію. За однією версією, використано метод вибухової електронної емісії – переходу металу з твердого стану в плазму. За іншою – було використано саможивильний генератор, налаштований на частоту змінного струму в резонанс із коливаннями Землі.