X

Першому американському автомобілю виповнилося 130 років

Цього дня, 21 вересня 1893 року був представлений публіці перший бензиновий автомобіль, виготовлений в Америці. Його творцями були брати Дюреа.

Ще в 1891 році Чарльз Дюреа спроектував невеликий двигун внутрішнього згоряння, який потім виготовив. Допомагав йому його брат Френк. Цей бензиновий мотор встановили на невеликий кінний візок, т.з. баггі, і в липні 1892 почалися перші випробування. Про особливості цієї першої конструкції відомостей історія не зберегла. У наступні два роки брати вдосконалювали свій автомобіль.

Найстаріший Dureya – 1894 року – дожив до наших часів.

До наших днів дожив екземпляр, виготовлений у 1894 році, який сьогодні експонується у Музеї історичних автомобілів у Бойєртауні, штат Пенсільванія. Машина має 4-тактний одноциліндровий бензиновий двигун рідинного охолодження, карбюраторний, з електричним запалюванням. Потужність складає 4 к. с. Коробка передач – двоступенева із заднім ходом. Важить автомобіль близько 320 кг.

Черльз Дюреа (ліворуч) та Френк Дюреа на власному автомобілі.

Після проведення випробувань та низки доробок брати Дюреа вирішили розпочати серійне виробництво машини. У місті Спрінгфільд (штат Массачусетс) відкрили перше в США підприємство з виробництва автомобілів із двигуном внутрішнього згоряння. І до кінця 1896 року вони продали 13 екземплярів.

1895 року автомобіль, який керував Френк, взяв участь у гонці Чикаго – Еванстон. У змаганні із привезеними з Європи автомобілями він здобув перемогу. Засніжену трасу завдовжки близько 90 км. він проїхав із середньою швидкістю 12,08 км/год. Машина мала вже двоциліндровий мотор та триступеневу коробку передач, сконструйовані самим Френком.

На перегонах Чикаго – Еванстон 1895 року. Ліворуч – Френк Дюреа.

Цікаво, що 1896 року автомобіль марки Duryea потрапив у першу у світі ДТП. У Нью-Йорку його водій збив велосипедиста та зламав йому ногу.

За деякий час між братами Дюреа виникли розбіжності щодо фінансування подальших робіт над автомобілями. І в результаті кожен, як кажуть, пішов своїм шляхом.

Автомобіль Черльза Дюреа 1901 року

Чарльз після кількох спроб організувати випуск автомобілів вирушив до Пенсільванії, де в місті Редінг заснував у 1901 році фірму Duryeа Power Company. Цікаво, що довгий час він не визнавав рульового колеса. Воно з’явилося на його машинах лише 1916 року.

Він на своєму новому підприємстві спочатку виробляв триколісні машини, але із трициліндровим двигуном. А пізніше перейшов на чотириколісні та чотирициліндрові. Останні автомобілі були випущені в 1917 році. У віці 56 років він усунувся від конструкторських робіт і займався автомобільною журналістикою, а також працював над книгами, в яких давав технічні описи автомобілів.

Автомобіль Френка Дюреа – Stevens Duryea 1903 року

Що стосується Френка, то він кілька років очолював колишнє виробництво, а пізніше почав співпрацювати зі збройовою фірмою Stevens, яка стала виробляти автомобілі під маркою Stevens Duryea і випускала їх аж до 1928 року.

Цікаво, що братися Дюреа до кінця своїх днів сперечалися, хто ж із них сконструював перший автомобіль у США. Здається, що основоположниками американської моторизації вважатимуться їх обох. Їхні імена увічнені у «Залі автомобільної слави» у Детройті.