X

Першому американському електромобілю виповнилося 135 років

Цього дня, 27 липня 1888 року, американський винахідник Філіп Пратт продемонстрував публіці перший у США самохідний екіпаж на електротязі. Машина була побудована у співпраці з Фредом Кімбаллом із компанії Fred M. Kimball Company.

Провісник електромобіля був трицикл, оснащений електромотором потужністю 0,5 к. с. Його живили шість свинцево-кислотних батарей виробництва Electric Accumulator Company. Акумулятори важили 90 фунтів (41 кг), а вся машина – близько 300 фунтів (136 кг). Водій сидів поверх батарейного відсіку. Максимальна швидкість становила 8 миль на годину (12,8 км/год).

Ходові випробування трициклу пройшли у Бостоні, по Вінтроп-сквер. На них було запрошено редактора журналу Modern Light and Heat, який і описав таку знаменну подію в номері від 2 серпня. Надалі електричний трицикл Філіпа Пратта демонструвався в Central Park у Нью-Йорку, а також в Атлантік-Сіті.

Зазначимо, що Філіп Пратт запатентував багато інших своїх розробок. Серед них гумові наконечники для ніжок стільців і милиць, каблуки для взуття, шини, що не ковзають, а також машина для виготовлення прогумованої тканини. Винахідник помер у Бостоні, 1915 року, у віці 75 років.

Читайте також:
Перший український електромобіль було виготовлено ще 88 років тому