X

Перший рекорд швидкості на суші встановив електромобіль 125 років тому

18 декабря 1898 года был официально зарегистрирован самый первый в мире рекорд скорости, достигнутый на суше

Сьогодні, коли у світі неухильно зростає кількість електромобілів, особливо слід зазначити, що перший рекорд швидкості на суші зафіксовано саме на машині з електричною силовою установкою. На такому автомобілі рівно 125 років тому, 18 грудня 1898 року було досягнуто показника в 63,157 км/год.

За кермом машини знаходився граф Гастон де Шасслу-Лоба, який належить до піонерів автомобілізму. Ще 1895 року він заснував перший у світі автомобільний клуб – Automobil-Club de France. Наприкінці XIX – початку ХХ століття Гастон особисто брав участь у різних автомобільних змаганнях та виграв низку з них. Однак головною його заслугою вважається встановлений уперше в історії світовий рекорд швидкості автомобілем.

Вранці 18 грудня 1898 року у парку французького містечка Ашер, неподалік Парижа стартували рекордні заїзди на автомобілях. У них брали участь чотири машини: два парові автомобілі Aмадея Болле, ще один паровий – Де-Діон Бутон і електромобіль Jeantaud DUC, сконструйований Шарлем Жанто.

Останній був талановитим винахідником, який створив зокрема класичну рульову трапецію, яка застосовується на більшості автомобілів і досі. А електромобілі він будував, починаючи з 1881 року.

На вищезгадані змагання Шарль представив своє чергове дітище. Простенька, відкрита коляска, схожа на звичайний кінний екіпаж, проте мала чималу вагу – півтори тонни. Справа в тому, що значна частина його припадала на важкі тодішні акумуляторні батареї. Вони живили два електромотори сумарною потужністю 36 к. с.

Змагання проходили на дистанції понад 2 км. Першу ділянку електромобіль Jeantaud DUC подолав за 72,6 с, а другу – вже за 52 с. Його середня швидкість на кілометровому відрізку становила 63,157 км/год. Ця машина і увійшла в історію як перший у світі автомобіль-рекордсмен із електричним двигуном.

Читайте також:
Як на електромобілі було встановлено абсолютний світовий рекорд швидкості