X

Популярний британський автомобіль відзначив 50-річний ювілей

27 апреля 1971 года начался выпуск известной английской легковой модели Morris Marina

Цього дня рівно 50 років тому стартувало виробництво автомобіля Morris Marina, який разом зі знаменитою моделлю Mini став однією з наймасовіших машин цього найстарішого англійського виробника.

Нова модель створювалася в рамках концерну British-Leyland, куди входила і компанія Morris. Робота над машиною проходила в темпі, і вже через півтора року побачила світ новинка — автомобіль Morris Marina.

Поспіх, звичайно, позначився на конструкції — обирали рішення простіше. Зупинилися не на прогресивній передньопривідній схемі, а на класичній – з провідною задньою віссю. Передню незалежну підвіску зробили торсіонною, а не типу Мак-Ферсон, задню – залежною, ресорною. Водночас амортизатори були взагалі старомодними: важільними, а не гідравлічними. Кермове управління застосували рейкове.

У силовій лінії відмовилися від нової, 4-ступеневої коробки передач, віддавши перевагу колишній. А щодо моторів, то це була простенька верхньоклапанна “четвірка”: серії A – робочим об’ємом 1,3 л. (57 к.с.) і серії B, із двома верхніми розподілвалами – 1,8 л (94 к.с.). У виробничій програмі був також автомобіль з двигуном серії E (для Австралії): 4-циліндровим 1,5 л в 69 к. с. і 6-циліндровим у 2,6 л, потужністю 121 к. с.

Було створено і дизельний двигун, машини з яким поставлялися в деякі європейські країни, де для таких автомобілів існували податкові пільги. Однак через невелику потужність 1,5-літрового мотора в 37 або 40 к.с. коло покупців було невелике. Із 1977 до 1980 рік було випущено лише 3870 машин.

А от продаж бензинових версій машин пішов успішно. До березня 1972 року було реалізовано 100 тис.автомобілів, а в лютому 1973-го фірма вийшла вже на 250-тисячну позначку. Машина пропонувалася з п’ятьма типами кузовів: седан, купе, універсал, а також пікап і фургон.

Morris Marina поставлялася не тільки в Європу, а й в Північну Америку, Південну Африку, Австралію, Нову Зеландію і Малайзію. Загалом за 10 років, з 1971 до 1980 рік під брендом Marina було випущено ні багато ні мало 1 млн 135 тис.машин.

Однак в останні роки виробництва попит на автомобілі Marina падав. І тому в 1980 році випустили її рестайлінгову версію – Morris Ital. Ця нова назва мала під собою деякий грунт: до розробки дизайну була причетна відома фірма ItalDesign. Щоправда, вона виступала тут лише в ролі консультанта.

Після рестайлінгу машина покращала, але серця багатьох покупців так і не завоювала. І у 1984 році виробництво її довелося припинити. Ба більше, на цьому історія марки Morris, по суті, припинилася взагалі. Щоправда, ще протягом 1985 року під брендом Morris випускалися вантажопасажирські автомобілі та пікапи.

Читайте також:
В Україні з'явився рідкісний "брат" знаменитого автомобіля Mini