X

Провіснику класичного світлофора виповнилося 100 років

У цей день, 20 листопада 1923 року винахідник і журналіст Гаррет Морган отримав американський патент № 1475074 на трисекційний світлофор. Його головною новацією став третій попереджувальний сигнал, що доповнює два інші: «Stop» і «Go». Таким чином, це став провісником жовтого світла класичного світлофора. Ця ідея прийшла Гаррету після того, як він став свідком жахливої автомобільної аварії.

Конструкція Моргана являла собою Т-подібну жердину з трьома сигналами. Зрештою, Гаррет продав свій винахід компанії General Electric за 40 тис. доларів. Цікаво, що Морган був першим афроамериканцем у Клівленді, який мав автомобіль.

А взагалі перший світлофор був встановлений у Лондоні ще 1868 року. Він був зроблений у вигляді газового ліхтаря із ручним керуванням. На жаль, за місяць роботи він вибухнув і травмував регулювальника.

Требі зазничити, що Гаррет Морган став автором ще одного важливого винаходу, провісника протигазу – патент № 1113675А від 13. 10. 1914. Це був «капюшон безпеки», що представляє собою маску з довгою дихальною трубкою, яка простягалася до самої землі.