X

Найстарішому у світі престижному автомобілю виповнилося 130 років

Сьогодні в експозиції музею Mercedes-Benz у Штутгарті можна побачити автомобіль Daimler Motor Car 1892 року. Він стоїть пліч-о-пліч з двома розкішними Мерседесами 30-х рр. — моделями 770 (W07). І це не випадково, оскільки це — найстаріший у світі престижний автомобіль, випущений компанією Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG). Вже на наступний, 1893 рік конкуруюча компанія — Benz & Cie також виготовила свій престижний автомобіль під назвою Victoria.

Що й казати, в той час автомобіль був розкішшю і дозволити собі його могли одиниці. Судіть самі, до 1895 року DMG продав тільки 12 машин. Цікаво, що найпершим покупцем моделі Daimler Motor Car став султан Марокко — Мулай аль-Хасан. Про це свідчить збережений документ (див. фото нижче).

Машину йому доставили 31 серпня 1892 року. Вона, варто зауважити, дещо відрізнялася від тієї, що сьогодні представлена в музеї. Тут був оксамитовий навіс, китиці із золотої нитки, а також застосовувалося оздоблення з чорного дерева. Кузов виготовило ательє зі Штутгарта — Otto Naegele.

Головний конструктор машини Daimler Motor Car — Макс Шредтер взяв за основу автомобіль Готтліба Даймлера і Вільгельма Майбаха, зразка 1889 року, що мала ще взуті в залізо колеса. На новій моделі встановили вже гумові шини марки Hamburger Gummiwerk. Гальмування відбувалося притискним зовнішнім башмаком. Цікаво, що охолоджувальна рідина текла трубками всередині рами.

Перший престижний автомобіль приводився в рух двоциліндровим двигуном робочим об’ємом 1060 см куб. і потужністю 1,4 кВт (2,0 к.с.). Момент передавався через 3-ступеневу коробку передач і міжколісний диференціал. Максимальна швидкість становила 18 км/год. Цікаво, що султан Марокко не зупинився на купівлі тільки одного автомобіля, а придбав одразу й моторний човен із двигуном DMG.