X

Найцікавіші автомобілі президентів США

Президенты США используют автомобили уже более ста лет, причем далеко не все они были бронированы.

Новий президент США Дональд Трамп якраз до інаугурації отримав сучасний броньований лімузин Cadillac нового покоління. Це один із найдосконаліших автомобілів у світі. Історія президентських авто в США нараховує понад сто років. «Автоцентр» обрав найцікавіші автомобілі президентів США.

 

Електромобіль Baker Model V Electric

Перші президентські автомобілі у США з’явилися в 1908 році. Адміністрація Вільяма Тафта закупила одразу чотири машини, серед яких – два бензинових Pierce-Arrow, паровий White і електромобіль Baker Model V Electric. Чотиримісний електрокар був оснащений 8-сильним мотором, а його запас ходу становив 100 км.

 

Cadillac Аль Капоне

Франклін Рузвельт любив кабріолети, але коли США вступили в Другу світову війну йому терміново знадобився броньований автомобіль. Оскільки такого в президентському гаражі не виявилося, спочатку  довелося використовувати конфіскований Cadillac Аль Капоне.

Броньований лімузин гангстера був обшитий сталлю завтовшки 6 мм і оснащений товстими 25-міліметровими склом. Однак незабаром його замінили на більш захищений Lincoln.

Lincoln X-100

Lincoln X-100 – мабуть, найвідоміше авто президентів США. Саме в цьому кабріолеті вбили Джона Кеннеді. Перед фатальною поїздкою в Даллас президенту пропонували взяти броньований лімузин, але він відмовився.

Сама машина не постраждала, і її відправили на завод, де навісили 700 кг броні і встановили жорсткий дах. Надалі її використовували президенти Джонсон, Ніксон, Форд і Картер.

Lincoln Continental

Проектуючи новий президентський лімузин, інженери Lincoln врахували сумний досвід попередника. Через броню новий Lincoln Continental 1972 року важив 5,9 тонни. Його оснащення передбачало ніші для автоматичної зброї, а також спеціальні мікрофони для прослуховування перехожих на вулиці.

Лінкольн Континенталь врятував життя двом президентам США, коли на них покушалися: Джеральду Форду в 1975 році і Рональду Рейгану в 1981 р.

Cadillac The Beast

За вагу в 6,4 тонни і величезний 7,4-літровий V8 Cadillac Джорджа Буша-мол. і Барака Обами прозвали The Beast («Звір»). В його основі лежить рама Chevrolet Suburban. Товщина броні досягла 130 мм, що дає змогу витримати автоматну чергу або підрив на міні. Також передбачили захист від хімічної та бактеріологічної зброї, а в салоні встановили апарат із переливання крові.