X

У Києві зберігся цікавий спеціалізований автобус

Сьогодні і звичайних автобусів ЛіАЗ-677М на вітчизняних дорогах ще потрібно пошукати, а от таких спеціалізованих, як на фото, залишилися одиниці.

Йдеться про допоміжну машину для ПТС (пересувної телевізійної станції). Сама ПТС у свій час також мала базу ЛіАЗ, тільки зі спеціальним кузовом, виготовленим на Шяуляйському телевізійному заводі. Така машина називалася ЛіАЗ-5930 “Магнолія”.

ЛиАЗ-5930 «Магнолия»

Пізніше її змінила ПТС на шасі Камаз-53221 з кузовом від фінського виробника Ajokki.

ПТС Ajokki

Що ж до машини підтримки, створеної на базі стандартного 677-го, то вона комплектувалася акумуляторами та генераторами з роз’ємом на правому борту – для живлення телевізійного обладнання. У салоні, який має зовсім інше планування в порівнянні зі звичайною серійною моделлю, перевозилися котушки з кабелями.

Ще одна важлива відмінність – решітчастий сталевий настил на даху із огорожею, призначений для роботи телеоператорів. Сюди вела зовнішня дробина, розташована на кормі. На представленому автобусі, сфотографованому на одному зі спеціалізованих київських АТП, дробина вже знята. Добре, що зберігся настил на даху.

Допоміжний автобус ЛіАЗ-677М на території Old Car Service

Зазначимо, що сьогодні столичні автомобільні реставратори з Old Car Service повертають до життя два автобуси ЛіАЗ-677М. Один з них – міський, нещодавно отримав нове забарвлення. Тепер на черзі – другий, який і є допоміжною машиною для ПТС. Таким чином, сьогодні точно відомо про як мінімум двох лікінських «телевізійників», які знаходяться у Києві.

Читайте також:
У Києві реанімували єдиний ходовий ЛіАЗ-677М (відео)