X

В Україні знайдено цікавий автомобіль золотодобувачів

Золотодобувачам непогано жилося в колишньому «союзі» і тому підтвердження ось цей розкішний на той час седан Dodge Monaco 1974 випуску. Машина прописалася в Хабаровську ще 1976 року, а у 80-ті переїхала до України, змінивши номери. Невдовзі господар продав автомобіль. А наприкінці 90-х його син вирішив розшукати реліквію. І йому це вдалося лише 2021 року, причому власник вийшов на нього сам.

Тепер Dodge Monaco повернувся, як то кажуть, назад у родину. Найважливіше, що машина не заколхожена, а знаходиться у стоковому стані, хоч і в розібраному вигляді. Відновленням автомобіля зайнялися у відомій столичній реставраційній автомайстерні – Old Car Service.

Представлений Dodge Monaco належить до третього покоління цієї моделі. Машина з’явилася в 1974 році в розпал паливної кризи. На ній встановлювали три двигуни на вибір: робочим об’ємом 5,9 л; 6,6 л, як у нашому випадку, і топовий агрегат V8 7,2 л. Двигун дожив до наших днів і буде також доведений до ладу.

Найцікавіше те, що цей Dodge Monaсo спочатку був поліцейським. Машина мала фару шукач на лівій передній стійці, про що свідчать отвір та підсилювачі. З цією фарою машина й експлуатувалися в нас довгий час. Також є сліди запаювання отвору на даху для антени. Більше того, очевидно, це був не патрульний автомобіль, а машина шерифа. Це можна судити з її первісного забарвлення – зелений «металік».

Зазначимо, що кузов уже не рас перефарбовувався – спочатку в білий колір, що добре видно по архівних фото, а потім й в інші, включаючи теперішній чорний. Після реставрації раритетний «американець» із найцікавішою історією знову набуде свого рідного забарвлення.