X

В Україні продають 65-річний ГАЗ за 2,2 мільйона гривень

Скільки може коштувати старенький 65-річний автомобіль? На цю тему можна дискутувати дуже довго, проте факт залишається фактом: якщо машина добре збереглася, то за неї справді можна просити кругленьку суму. Яскравим прикладом цьому є цей шикарний раритетний ЗіМ, він же ГАЗ-12, стан якого максимально наближається до оригіналу, а пробіг становить лише 10 000 кілометрів.

Безумовно, за 90 000 доларів в Україні можна придбати новенький Volkswagen Touareg, та ще й у дуже непоганій комплектації. Однак істинним шанувальникам класики це буде малоцікаво, адже їх хлібом не годуй, а дай вкласти купу грошей в якусь стару машину, на якій вони навіть не їздитимуть. Саме такого власника шукає цей 65-річний автомобіль бізнес-класу, злизаний свого часу з Ford Fleetwood.

Розробка ЗіМ розпочалася в 1948 році, а перший робочий екземпляр виїхав з конвеєра вже в 1949 році. Горьківський автомобільний завод (ГАЗ) тоді іменували заводом імені Молотова (ЗіМ), на честь чого машина й отримала своє ім’я, проте через 8 років, після розгрому “антипартійної групи” Молотова, Маленкова, Кагановича та Шепілова, ім’я Молотова було виключено з назви заводу. Відтоді на машинах почали розміщувати внутрішньозаводський індекс ГАЗ-12. Чимало власників автомобілів ЗіМ замінили логотип на новий – ГАЗ, проте деякі все ж дожили до наших років ще зі старим значком.

Що ж, повернемося до нашого екземпляра. Його було вироблено в 1955 році, і наразі він перебуває повністю в заводському стані. Безумовно, досягти первозданного вигляду без реставрації для такого старого автомобіля просто неможливо. Однак по машині не скажеш, що в неї вклали багато сил і часу. Коли дивишся на цей експонат, створюється враження, що він прилетів до нас просто з минулого. Маже й справді, за цю машину не шкода віддати і 2,2 мільйона гривень.

Більше фотографій дивіться на нашому Telegram-каналі