X

В Україні відновили найстаріший діючий тролейбус

У комунальному підприємстві «Рівнеелектротранс» днями презентували найстаріший працюючий тролейбус у нашій країні. Це модель Skoda 9Tr випуску 1974 року, яка відновлена практично до заводського стану. На реставрацію пішло кілька місяців копіткої праці та близько 600 тис. грн., повідомляє Cуспільне.

Саме ця машина свого часу відкривала тролейбусне сполучення у місті і тому її дбайливо зберігали. Тепер її використовуватимуть на екскурсійних маршрутах.

Цікаво, що це єдиний ходовий дводверний варіант Skoda 9Tr, що зберігся до наших днів. Адже інші 16 зразків, що представлені у різних зарубіжних музеях, мають тридверну схему. А справа в тому, що модифікація з двома дверима була розроблена спеціально для СРСР. В Україну було поставлено понад 3 тис. од. А взагалі Skoda 9Tr випускалася понад два десятиріччя – з 1961 по 1982 роки. Усього було виготовлено 7372 машини.

До речі, кілька років тому у Чернівцях було відновлено тридверний тролейбус Skoda 9Tr, випущений 1978 року.

Skoda Skoda 9Tr має довжину 11 м та салон на 37 місць для сидіння. Загальна пасажиромісткість складає: 70 чол. за норми 5 чол/м кв. або 100 чол. (8 чол/м кв). Тут встановлено тяговий електромотор потужністю 115 кВт із реостатно-контактною системою управління.