X

Повсталий з попелу — репортаж з унікального мотомузею Top Mountain Crosspoint (відео)

Це зібрання ретромотоциклів — Top Mountain Crosspoint, розташоване в австрійських Альпах, вважається найбільш високогірним музеєм Європи. А розташований він на висоті 2175 м над рівнем моря. У січні 2021 року з ним сталася страшна біда — колекція з 230 мотоциклів була знищена в страшній пожежі. Однак цю, здавалося б, непоправну втрату відновили буквально за рік.

Які тепер тут представлені зразки двоколісної техніки можна побачити з репортажу відомого автомобільного журналіста та історика мототехніки Олега Омельницького, який побував у цьому музеї в липні 2022 року.

Відкриває експозицію Top Mountain Crosspoint копія найпершого у світі мотоцикла — розробка Даймлера 1885 року, що мала дерев’яну раму, візкові колеса зі сталевими ободами і а-ля кінське сідло. Далі можна ознайомитися з чудовою колекцією мотоциклів початку XX століття — французькими, чеськими та британськими. Зокрема, в музеї представлений один із перших мотоциклів з візком — британський Reks.

 

За великим рахунком ранні зразки мототехніки були мотовелосипедами. І тільки ближче до 20-х років починає формуватися образ звичного для нас мотоцикла — з V-подібним двигуном, двомісним сідлом і колесами з широкими шинами. І тут законодавцем жанру став американський Harles Davidson — модель JD. А телескопічні вилки вперше з‘явилися на мотоциклах BMW вже в 30-ті роки.