X

Революція на ринку: яким був перший кросовер у світі (це не Toyota)

Автомобиль Matra-Simca Rancho появился на десять лет раньше самого термина «кроссовер»

Matra-Simca Rancho — це кросовер, який випускало автомобільне відділення французької аерокосмічної фірми Matra в 1977-1985 роках. Його унікальність в тому, що він з’явився за десять років до терміну “кросовер”. Тоді такий автомобіль підносили для особливого способу життя. Розмите формулювання для машини поза сегментами. Але в багатьох сенсах Matra-Simca Rancho став зразком для автомобільного дизайну майбутнього.

Спершу перший у світі кросовер позиціонувався як LAV (автомобіль для дозвілля). Зовні він представляв своєрідний мікс пікапа і фургона. Таке нестандартне рішення викликало інтерес до моделі. Деякі рішення дизайнери Rancho запозичили у Range Rover першого покоління. А через 15 років французький кросовер став “натхненником” для Land Rover Discovery першого покоління.

Кузов Matra-Simca Rancho виготовляли зі сталі та скловолокна. По суті, новинка являла собою розширену версію пікапа Simca 1100 з безліччю додаткових компонентів. У рух автомобіль приводив 1,4-літровий двигун із поперечним розташуванням. Кузов і днище були захищені сталевими пластинами. Паливний бак із подвійними стінками. Це давало змогу кросоверу долати практично будь-яке бездоріжжя.

У розрахованому на сімох людей в салоні було достатньо місця і для зберігання речей. Для зручності пасажирів сидіння другого ряду “височіли” над передніми. Якщо виникала необхідність у перевезенні великогабаритних вантажів, другий і третій ряд сидінь складалися.

Rancho був справжньою дивиною і залишається нею донині. На жаль, у автомобіля так і не з’явилося гідного наступника. Звичайно, якщо не рахувати цілої плеяди сучасних кросоверів, які виявилися неймовірно успішними. Наприклад, Toyota RAV4, який з’явився тільки в 1994 році — через 17 років після Rancho.

Читайте також:
Самые надежные кроссоверы с пробегом за 15 лет – рейтинг