X

Російському автопрому уріжуть держпідтримку: недозібирали на утилізації

В 2023 году программу льготного автокредитования сократят наполовину

У 2023 році на росіян, які планували скористатися державною програмою пільгового автокредитування, чекає неприємний сюрприз. Уряд РФ ухвалив рішення скоротити державну підтримку автопрому практично вдвічі. Замість планованих 18,4 млрд руб. на програми автокредитування та лізингу виділять менше 10 млрд руб. Причина — недозбирали на утилізації.

Утилізаційний збір — разовий платіж за утилізацію товару. Його сплачують імпортери, виробники чи покупці транспортних засобів, спецтехніки та причепів. У 2022 році базова ставка утильзбору на легковий автомобіль у росії складає 20 000 руб, на вантажний — 150 000 руб, на самохідний спецтранспорт та причепи до нього — 175 000 руб.

В останні місяці охочих платити цей збір Росії поменшало. З початку 2022 року, станом на 13 вересня, з усіх видів техніки вдалося зібрати всього 152,6 млрд руб. У відсотковому вираженні це 28,7% від прогнозованих 531 млрд руб, з яких 140,4 млрд від імпорту автомобілів. Але, як ми знаємо, європейські та американські компанії працювати з росіянами більше не бажають. Залишилися одні китайці та кілька «дружніх країн», але не всі вони можуть постачати автомобілі.

Читайте також:
Росіяни мають проблеми з ремонтом іномарок і це тільки початок

Зі слів неназваного джерела у російському уряді, у 2023 році не буде коштів навіть на основну програму пільгового лізингу та кредитування. Про кошти на імпортозаміщення компонентів, які розраховував отримати російський автопром, взагалі вже не йдеться.