X

Санкційне майбутнє російського авторинку — мінус 50% продажу у 2022 році

В России прогнозируют существенное падение продаж на первичном авторынке

Економічні санкції серйозно вдарять по російському авторинку. За підсумками 2022 року падіння продажів нових автомобілів становитиме 50% і досягне приблизно 800 тисяч одиниць. Вирішальним фактором формування такої ситуації стала нестача імпортних компонентів, що спричинило зупинення цілої низки російських автозаводів. Не могла не позначитися і практично цілковита відсутність автокредитів. На їхню частку припадало до 60% продажу.

У березні 2022 року в Росії було продано 55 129 нових легкових автомобілів. Це на 62,9% менше, ніж роком раніше. Суттєве падіння продажу продемонстрували всі найбільш популярні серед росіян бренди.

Із початку російської військової агресії свою діяльність у цій країні призупинили компанії Volkswagen, Skoda, Renault, Mercedes-Benz, BMW, Mitsubishi і альянс Stellantis, який випускав на заводі під Калугою автомобілі Peugeot, Citroen і Opel. А американський General Motors ухвалив рішення повністю піти з Росії.

Читайте також:
General Motors йде з Росії

Гарячково намагаючись врятувати автомобільну промисловість, уряд Росії дозволив випускати автомобілі без систем ABS і ESP, і з двигунами класу Євро-0. Передбачається, що перші “спрощені” машини зійдуть з конвеєра АвтоВАЗу вже на початку літа. Саме за їх рахунок розраховують підняти рівень продажу.