X

Здача на права без автошколи: чи можна отримати у такий спосіб?

Чи можливо в Україні самостійно готуватися до складання іспиту з теорії? Основні моменти, які потрібно знати водіям-початківцям

У травні 2022 року в ЗМІ з’явилися яскраві заголовки про те, що скоро з’явиться можливість самостійної підготовки до складання іспитів для отримання посвідчення водія. Це не дивно, адже саме на розгляд Верховної Ради України було подано відповідний законопроект. Якщо коротко описати суть, ініціатори проекту запропонували зробити підготовку в автошколі необов’язковим етапом.

Це означає, що можна самостійно вчитися, але складати іспит потрібно обов’язково. Окрім цього, законопроект передбачав запровадження адміністративної відповідальності. На думку чиновників, вона має застосовуватись у разі допуску до іспиту учнів із неналежною підготовкою. Чи впроваджено такий законопроект і чи зараз автошкола потрібна для підготовки? Спробуємо розібратися у цих питаннях детальніше.

Що стало стимулом для розробки законопроекту?

Сам законопроект ще не ухвалено. Але є сенс розглянути його особливості. Ідея ініціаторів полягала в тому, щоб кожен, хто хоче отримати посвідчення водія, зміг самостійно вивчати теорію і готуватися до складання іспиту без відвідування уроків в автошколах. Така зміна, на їхню думку, має повністю викорінити корупцію, яка є частою причиною ДТП та летальних наслідків.

Це підтверджується в записці пояснення, яка є доповненням до документа. У ній зазначено, що посадові особи під час проведення перевірок в автошколах іноді виявляють подібні порушення. Але, як показує практика, більшість автошкіл стежать за своєю репутацією і не допускають подібних ситуацій у процесі навчання.

Чи є плюси самостійної підготовки?

Такий варіант навчання є досить спірним щодо переваг. Прихильники ідеї заявляють, що в цьому випадку можна заощадити кошти, а також навчатись у будь-який вільний час та не підлаштовуватися під графіки. Але, насправді ці вигоди виглядають дуже непереконливо.

Адже економія грошей може призвести до досить серйозних наслідків, а зручність навчання гарантує практично кожна школа водіння. Наприклад, автошкола «Джаст» у Києві пропонує навчання в онлайн режимі, а також в індивідуальному форматі. Обидва варіанти ідеально підходять для зайнятих людей, які не мають часу на відвідування офісу.

Які проблеми можуть виникнути у разі прийняття законопроекту?

Під час подання документа на розгляд виникло чимало суперечок. Основними супротивниками цього законопроекту стали експерти Головного науково-експертного управління Верховної Ради України. Деякі з них порекомендували внести низку змін. Наприклад, вони наголосили на необхідності впровадження норм про обов’язкову наявність підручників, які використовуються під час підготовки водіїв.

Крім цього, експерти порушили питання щодо наявності певних обмежень, що стосуються отримання посвідчень водіїв для різних категорій транспорту. Особливо спірними стали норми щодо самостійної підготовки водіїв самохідних машин, колісних тракторів, авто з напівпричепами та причепами та с/г техніки. До цієї ж категорії потрапили також трамваї, тролейбуси, автобуси, а також транспортні засоби для перевезення небезпечних, великовагових та негабаритних вантажів.

Йшлося про те, що для цих категорій транспорту потрібна повноцінна підготовка, адже водіння на ньому передбачає безліч нюансів і може створювати потенційно небезпечні ситуації. Якщо розглянути загалом усі труднощі, пов’язані з самопідготовкою, то вони полягають у наступному:

  • отримання недостатнього обсягу теоретичних знань (іноді навіть найдосвідченіші водії зіштовхуються зі складними ситуаціями і не знають, як правильно вчинити);
  • ймовірність упущення важливих нюансів у процесі самостійної підготовки.

Усе це безпосередньо впливає на майстерність водіння, і навіть здатність справлятися з непередбаченими ситуаціями.

Чому потрібно проходити теоретичне навчання у автошколі?

Враховуючи представлену інформацію і той факт, що законопроект ще не прийнятий, водіям-початківцям необхідно відвідувати уроки в профільній установі. Ця процедура є обов’язковою і передбачає велику кількість переваг:

  • отримання повноцінної теоретичної бази знань;
  • допомога у подоланні страхів та упереджень;
  • можливість консультації із професіоналами;
  • отримання відповідей на всілякі питання щодо водіння;
  • можливість проходження навчання у зручному форматі.

По завершенню теоретичного навчання в автошколі водій-початківець освоює всі нюанси, включаючи правила дорожнього руху, дії в непередбачених ситуаціях, можливі вирішення проблем у дорозі, а також багато іншої цінної інформації. Крім цього, теоретична база, отримана у профільній установі, суттєво підвищує шанси на успішне складання іспиту (навіть із першого разу).

“Джерело: just-avto.kiev.ua”