X

Складати на права в Україні будуть по-новому: що змінилося

МВС України внесло чергові зміни до порядку отримання водійського посвідчення, а якщо бути точнішими, то в процес складання теоретичного і практичного іспитів. Ці нововведення регламентовані наказом № 408, зареєстрованим на сайті відомства, який містить дві інструкції.

Теоретичний іспит:

  • екзаменаційний білет складатиметься з 20 питань, на кожне з яких буде запропоновано від 2 до 5 варіантів відповідей;
  • питання відрізнятимуться залежно від одержуваної категорії водійського посвідчення. У разі відкриття двох і більше категорій прав, екзаменований отримає білети вищої категорії;
  • іспит триватиме 20 хвилин. Відлік часу стартує з моменту виведення на екран першого питання.

У разі, якщо екзаменований не вклався у відведений час або неправильно відповів на три і більше питання, теоретичний іспит вважається нескладеним. Також результат не буде зараховано, якщо відповідаючи на запитання він користувався гаджетами або спеціальною літературою. До складання практичного іспиту така особа не допускається.

Складання практичного іспиту розділено на два етапи. Перший проводиться на спецмайданчику для навчання водінню і триває щонайменше 10 хвилин. Другий — на дорогах загального користування (за винятком категорій А1, А і В1). Тривалість другої частини іспиту становить близько 20 хвилин.

У разі нескладання практичного іспиту з першої спроби у екзаменованого буде ще дві. Якщо і в ці рази іспит скласти не вдасться, то повторне складання буде можливим  тільки після чергового курсу теорії. Обидві частини іспиту обов’язково записуються на відео. У разі позитивного результату, ці записи зберігаються три місяці, а потім автоматично знищуються.