X

Сьогодні Україна вперше взяла участь у міжнародній  стратегічній сесії щодо безпеки дорожнього руху

Голова ГС «Національна рада з безпеки дорожнього руху» Андрій Мокан та член громадської спілки Ігор Діденко – національний координатор Світового банку в галузі БДР, радник міністра внутрішніх справ з питань безпеки дорожнього руху, – взяли участь у міжнародному обговоренні основних напрямів, щодо вдосконалення сфери безпеки дорожнього руху.

Серед учасників міжнародної відеоконференції, були присутні експерти Всесвітнього банку, учасники країн Східного партнерства, представники Єврокомісії, держструктур та міжнародних громадських організацій, що займаються питаннями удосконалення безпеки дорожнього руху.

Головні питання, які були на порядку денному відеоконференції:

  • передові практики країн-учасниць Східного партнерства щодо безпеки дорожнього руху;
  • основні напрями діяльності Обсерваторії, як органу який є з’єднуючою ланкою між усіма міжнародними представниками громадського суспільства;
  • об’єднання країн у сфері підвищення заходів безпеки дорожнього руху;
  • зниження політравматичності від ДТП до 50% на період до 2030 року;
  • підвищення свідомості учасників дорожнього руху на всіх без виключення автошляхах;
  • об’єднання все більше свідомих представників громадських організації, що підіймають питання безпеки дорожнього руху країн-учасниць.

Окрім того, піднімалися питання екологічної та економічної складової, дотичних до всіх сфер, пов’язаних із безпекою дорожнього руху.

Представниця Грузії, як країни, що є частиною консорціуму Обсерваторії, Тамара Сулухія, наголосила на тому, що подібні відеоконференції повинні проходити на постійній основі за участі України, оскільки сьогодні – це країна, яка розвивається в усіх напрямах, зокрема, щодо підвищення безпеки руху на дорогах. 

Андрій Мокан під час відеоконференції підняв одну з головних тем, яка сьогодні існує в усіх країнах – збір та обробка статистичних даних.

«У багатьох країнах, а Україна не є виключенням, існує багато установ  – від представників сфери правопорядку до страхових агенцій  –  що займаються збором статистичних даних, проте ефективність поки що від обробки цих даних не на найвищому рівні. Комунікація між усіма учасниками не налагоджена, що в свою чергу, не надає можливості робити загальний збір інформації в одну акумулюючу структуру і ефективно використовувати її, наприклад, у процесі прийняття тих чи інших  рішень, на державному та міжнародних рівнях», – зазначив голова Громадської спілки.

Очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен, відповідаючи на запитання представника України, наголосила, що проблема збору інформації – це факт присутній, без виключення,  в усіх країнах. «Проте, найголовнішим та найважливішим аспектом цього напряму є те, щоб всі статистичні дані збиралися постійно та охоплювали усі регіони та міста у кожній країні». А також підкреслила той факт, що представники спеціального  департаменту Обсерваторії надаватимуть консультативну допомогу, стосовно практичного застосування процесу налагодження взаємодії між усіма учасниками сфери безпеки дорожнього руху, у питаннях збору та обробки статистичних даних.

У результаті дискусій усі учасники відеоконференції висловили думку, що комунікація сьогодні, завдяки фаховій дискусії,  вибудувалася на професійному рівні і подальша взаємодія тепер повинна відбуватися вже по окресленим сьогодні напрямам, стосовно графіку, який буде складаний по актуальній тематиці кожною країною.

«Для мене, як голови ГС «Національна рада з безпеки дорожнього руху», пріоритетним напрямом діяльності, окрім підтримки державних програм та заявлених президентом країни напрямів, підтримки програм ООН стосовно зменшення травматизму на дорогах, головним також є активна інформаційна компанія, за підтримки ЗМІ, у розрізі підняття свідомого відношення до безпеки дорожнього руху країни. Ми всі – від народження, є активними чи пасивними учасниками дорожніх взаємовідносин, саме тому відповідальність кожного, підсилюватиме рівень відповідальності по країні загалом», – підкреслив Андрій Мокан.